Rachelle Abbas
Rachelle Abbas | LinkedIn Body 10 apr 2019

Het antwoord op de vraag der vragen: waarom moet je zoveel poepen als je ongesteld bent

Ben jij ook zo’n schijtfabriek als je ongesteld bent? Shit happens. Niet een onderwerp die je tijdens een verjaardag even uitgebreid gaat bespreken, maar grote kans dat ook jij vaker voor number two naar de wc gaat als je maandelijks feestje aan te gang is. Hoe komt dat eigenlijk? Wij hebben het antwoord! En de verklaring is eigenlijk heel logisch.

Veel poepen tijdens menstruatie

Het komt door prostaglandinen en progesteron. Je baarmoeder trekt samen tijdens de menstruatie door prostaglandinen. Het zijn prostaglandinen die je baarmoeder het signaal geven om samen te trekken (well, thank you.. ) zodat je lichaam het baarmoederslijmvlies kan afstoten. Maar soms kunnen deze chemicaliën ook effect hebben op spijsverteringskanalen, met als resultaat dat je wat meer scheetjes moet laten en vaker naar het toilet moet dan wanneer je niet ongesteld bent.

Maar prostaglandinen is niet de enige p die de dader is. Progesteron is een natuurlijk hormoon dat wordt geproduceerd door je eierstokken. Het progesteron gehalte stijgt tijdens de cyclus en piekt vlak voor de menstruatie, daarna stort het drastisch naar beneden. Een bijwerking van dit hormoon is constipatie.

Anna Rothschild van Gross Science geeft een uitgebreider antwoord op deze prangende vraag in de video hieronder (op 02:00). Daarnaast legt ze ook uit wat er precies naar buiten komt tijdens je menstruatie én vertelt ze of mensen de enigen zijn die menstrueren. Bekijk het filmpje hieronder:

Heb je menstruatieklachten, maar ben je helemaal niet ongesteld (en hoef je dat ook niet te worden)? Dit kunnen de andere redenen zijn

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Het antwoord op de vraag der vragen: waarom moet je zoveel poepen als je ongesteld bent
Sluiten