Popsicles: zelfgemaakte ijsjes voor warme dagen

4x lekkerder bestaat niet

Culinair

Ijs. Dé verwennerij op warme zomerse dagen. Alle kinderen zijn er gek op en zeker voor de allerkleinsten is een eerste ijsje vanwege de structuur en vooral temperatuur een hele beleving.

Zelf ijsjes maken is een koud kunstje en als je eenmaal hebt geëxperimenteerd met fruit en zuivel zijn de variaties eindeloos! Voor ons boek Easy Peasy maakten we deze overheerlijke Popsicles, favoriet bij onze eigen kinderen.

Lekkerder dan uit het schap

Ijsjes lenen zich bij uitstek om een heel stuk voedzamer & gezonder te maken zonder dat het minder lekker hoeft te zijn. De varianten die je in de supermarkt vindt bevatten namelijk vaak ongelofelijk veel suiker, room, onnatuurlijke toevoegingen en jawel: zout. Heel veel zout. En zo maak je ze:

Easy Peasy Popsicles:
Voor de bereiding van deze ijsco’s is een ijsmachine (zoals bijvoorbeeld de Zoku) een uitkomst. Tegenwoordig zijn ze dan letterlijk in een handomdraai klaar. Natuurlijk kun je ook gewoon de ouderwetse ijsmalletjes gebruiken en deze even in de vriezer leggen.

BANANA CHIA CHOCO

[Nodig:]
– 1 banaan
– 200 ml amandelmelk (of kokosrijstmelk mocht je allergisch zijn voor noten)
– 1 a 2 el griekse yoghurt
– 2 tl honing
– 1 tl chiazaadjes
– 1 tl rauwe cacaopoeder

[Bereiden:]
Pureer de banaan samen met de amandelmelk en de yoghurt tot een glad mengsel. Doe hier eventueel wat honing bij. Gebruik je kokosrijstmelk dan hoeft dat niet, deze is al zoet genoeg. Schenk dit in de ijsjesmal en roer er op het laatste moment nog wat chiazaadjes en rauwe cacaopoeder doorheen voor het mooiste effect (bewaar wat cacaopoeder). Strooi ook nog wat cacaopoeder over de ijsjes heen net voordat je ze serveert.

POPEY-SICLES

[Nodig:]
– 250 gram spinazie
– 2 sinaasappels
– 1/4 komkommer
– 1 el honing
– beetje citroensap
– Optioneel: peer of kiwi voor iets meer zoet

[Bereiden:]
Juice de spinazie en de komkommer. Meng dit sap met het sap van de sinaasappels en een beetje citroen. Pureer hier eventueel nog een peer of kiwi doorheen. Breng op smaak met wat honing en giet in de vormpjes.

Super snel bananen ijs

Standaard bewaren wij in huize Bluebelle een bakje met stukjes banaan (geschild!) in de vriezer. Bevroren banaan blijft zo’n 3 maanden goed en is super voor in smoothies of om jawel: ijs van te maken. Ijs van bevroren banaan lijkt qua structuur op roomijs en is een perfecte basis voor allerlei smaaktoevoegingen.

[Nodig:]
– 2 a 3 bevroren bananen
– 1 el honing of ahoornsiroop
– handje walnoten
– water of rijstmelk of notenmelk

[Bereiden:]
Pureer de bevroren banaan met de zoetstof en melk naar keuze tot een romige substantie. Niet te lang want dan smelt het erg snel. Hak de walnoten fijn en roer deze er doorheen. Zet het ijs eventueel nog even terug in de vriezer. Heerlijk in combinatie met allerlei soorten fruit, noten, of superfoods.

Avocado & Mango ijs

Super lekker in de zomer. Een fris ijsje met én een bite, én gezonde vetten!

[Nodig:]
– 1 avocado
– 1 mango
– limoensap
– beetje kokosmelk & kokosrasp

[Bereiden:]
schillen, vervolgens mengen/pureren en in een ijsjesmal gieten. In de vriezer en klaar. Easy Peasier dan dat kan niet.

Meer leuke content? Like ons op Facebook