Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 22 dec 2016

Positieve, betrokken vaders voeden vrolijkere en mentaal gezondere kinderen op

Quality time met kinderen is key. Wisten we al. Maar vaders blijken daar een heel groot en belangrijk aandeel in te hebben. Onderzoek wijst uit dat de opvoedrol van vaders een grote invloed heeft op de happiness van kinderen.

Als baby’s en jonge kinderen een positieve, enthousiaste en vrolijke vader hebben, zijn ze rond hun tiende levensjaar een stuk gelukkiger dan kinderen die worden opgevoed door een wat minder enthousiaste en betrokken vader. Ook zouden kinderen met een blije vader minder last hebben van mentale problemen in hun verdere leven.

LEES OOK: 7 meisjesvaders vertellen: Dit is het beste aan het hebben van dochters

Een blij en gelukkig kind

Het onderzoek is gedaan door Charles Opondo van de universiteit van Oxford. Het onderzoek van Opondo werd gedaan onder maar liefst tienduizend kinderen en hun ouders. Naar voren komt dat vaders die op een positieve manier nauw bij de opvoeding van hun kinderen zijn betrokken, een zeer grote kans hebben op een blij en gelukkig kind (los van eventuele onvoorziene gebeurtenissen natuurlijk). Die ook nog eens een kleinere kans heeft op psychische klachten op latere leeftijd.

Kwantiteit met kinderen heeft weinig invloed

Opvallend aan de resultaten is dat de meeste factoren van het gedrag van kinderen overeenkwamen met bepaalde karaktereigenschappen (enthousiasme, positiviteit) van hun vaders. Volgens Matthew Lorber, kinderpsycholoog in New York, is het opvallend dat de tijd die vaders besteden met hun kind, niet veel invloed heeft op het geluk of welzijn van het kind.

Het team van onderzoekers analyseerde data van een Brits onderzoeksproject dat 15 duizend mensen sinds hun geboorte in de gaten houdt. De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op de antwoorden die 10.044 ouders en kinderen op verschillende enquêtes hebben gegeven.

Waarheid als een koe: Waarom alle meisjes verliefd zijn op hun vader

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

US News

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Positieve, betrokken vaders voeden vrolijkere en mentaal gezondere kinderen op
Sluiten