Maaike Helmer
Maaike Helmer Body 12 juni 2015

Positieve dingen die je cadeau krijgt bij een chronische ziekte

Een aantal dagen geleden plaatsten we een artikel over waarom chronisch ziek zijn soms echt níet relaxed is. We kregen veel enthousiaste reacties én opmerkingen dat er ook mooie kanten zijn aan een chronische ziekte. Wat houd je er zoal voor positiefs aan over?

1. Je leeft bewust

Je lichaam geeft soms een grens aan die je simpelweg niet over kunt. Sommige ‘gezonde’ mensen bereiken die pas als het veel te laat is en zitten dan met – nog – ernstiger gevolgen. Jij hebt geleerd op een respectvolle manier met je lichaam om te gaan, door je chronische aandoening leef je bewust en (vaak ook) gezond.

2. Je bent super mindful

Omdat je ook weleens dagen hebt dat het tegenzit, is niet alles zomaar vanzelfsprekend. Een gezellige middag met vrienden, een beetje zitten in de zon, mindful is your middle name.

3. Je ziet de zonnige kant

‘Het régent!’ Natuurlijk zal jij ook weleens balen als het regent, maar, zoals iemand in de Facebookthread na onze vorige post ook al zei, als je chronisch ziek bent, you learn to dance in the rain. Jij ziet de zonnige kant van situaties. Want laten we eerlijk zijn: je leeft, toch? Wat is dan het probleem?

4. Je bent wel anders, maar ook weer niet

Tenzij je natuurlijk écht (veel) last hebt van je chronische aandoening: waarom zou jij niet kunnen wat anderen kunnen? Sterker nog… (zie volgende punt)

Deze zieke kinderen zorgen voor een glimlach op je gezicht, Kijk maar!

5. Je hebt geleerd zin van onzin te scheiden

Je hebt simpelweg geen tijd (en soms geen energie) voor onzin.

6. Je bent een doorzetter

Doordat jij elke dag met een chronische ziekte leeft, ben je een echte doorzetter geworden. Of dat nu op het gebied van je lichaam, je geest, of een ander gebied is (zoals carrière), om jou omver te krijgen, moeten ze wel met iets héél sterks aankomen.

7. Je weet: morgen is er weer een dag

Doordat de ene dag soms iets minder is dan de andere, weet je ook: morgen is er weer een nieuwe dag, met nieuwe kansen. Dit pas je ook op andere dingen in je leven toe: dus (zie volgende punt)…

8. Als je iets bent, is het wel chronisch optimistisch

In gezeur blijven hangen? Dat kun jij je helemaal niet veroorloven. Als er íets chronisch aan je is, is het je optimisme. En dát wil je níet kwijt!

Lees hier het eerdere artikel over waarom chronisch ziek zijn absoluut niet relaxt is (apart from the obvious reasons) >

Heb jij hier nog iets aan toe te voegen? Praat erover mee op onze Facebook!

Reageer op artikel:
Positieve dingen die je cadeau krijgt bij een chronische ziekte
Sluiten