Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Algemeen 7 nov 2017

Postnatale depressie bij vaders komt vaker voor dan gedacht

Lees je over postnatale depressie dan denk je aan een kersverse moeder. Toch komt een postnatale depressie bij vaders ook voor. Nieuw onderzoek toont aan dat depressie onder nieuwe vaders veel gebruikelijker is dan tot nu toe aangenomen.

Postnatale depressie bij vaders

Het signaleren van depressie bij jonge ouders is ontzettend belangrijk. Niet alleen voor de ouders zelf, maar ook voor de baby. Depressieve ouders hebben minder door wat hun kindje nodig heeft. Zeker als een kindje veel huilt kan het zijn dat iemand die depressief is er minder goed mee om kan gaan. En daar kun je je als ouder veel bij voorstellen. Want in een gezonde situatie is een jonge baby (helemaal als het huilt) een enorme aanslag op hoe je voelt.

Juiste hulp

De instrumenten die gebruikt worden om depressie te ontdekken zijn niet toereikend voor vaders en daardoor krijgen zij ook niet de juiste hulp die past bij hun situatie.Elia Psouni, co auteur van het onderzoek legt uit: ‘Depressie is niet alleen een lijdensweg voor de ouder, maar ook een groot risico voor het kind. Baby’s van een despressieve ouder kan minder aandacht krijgen, waar het achter kan gaan lopen op zijn ontwikkeling.’

LEES OOK: Dit prachtige en eerlijke interview over een vrouw met postnatale depressie.

Rusteloos en gebrek aan zelfcontrole

De schatting is dat ongeveer 10-12 procent van de jonge moeders depressieve klachten vertonen, in het eerste jaar na de geboorte van hun kind. Mannen worden niet gescreend, maar naar schatting gaat het bij een postnatale depressie bij vaders om ongeveer 8 procent. Uit het onderzoek dat gedaan werd onder 447 kersverse vaders bleek dat de gebruikelijke depressie test – de EPDS (Edinburgh Postnatal Depression Scale) slecht werkt voor mannen. Huidige statistieken zouden hierdoor vertekend zijn. Specifieke symptomen die bij mannen met depressie voorkomen – zoals irritatie, rusteloosheid, lage stress tolerantie en gebrek aan zelfcontrole – worden niet gemeten.

Van de depressieve vaders uit het onderzoek waren er maar heel weinig in contact met een arts. Dit terwijl eenderde van hen aangaf eraan te denken zichzelf iets aan te willen doen. De gemiddeld tot zwaar depressieve vaders hadden hun gevoelens en emoties niet met anderen gedeeld (83%).

Taboe

Er heerst nog steeds een enorm taboe op het uiten van je depressieve gevoelens. De roze wolk lijkt een status quo waaraan je moet of wil voldoen. Je behoort uitzinnig van geluk te zijn met je (gezonde) baby. Mannen zijn al helemaal niet snel met het zoeken naar mentale hulp.

Met dit onderzoek hopen de onderzoekers, waaronder Elia Psouni, dat er betere opsporingsmethoden voor mannen ontwikkeld zullen worden. Zij suggereren om een combinatie te gebruiken van twee depressie test en -schalen. De eerder genoemde EPDS en de GMDS (Gotland Male Depression Scale).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Science Daily

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Postnatale depressie bij vaders komt vaker voor dan gedacht
Sluiten