Thea Tijssen
Thea Tijssen Body 25 aug 2016
Leestijd: 2 minuten

Postnatale depressie komt bijna net zo vaak voor bij vaders als bij moeders

Gelukkig is er de laatste jaren steeds meer openheid over postnatale depressies. Vrouwen komen er vaker voor uit dat ze een postnatale depressie hebben gehad. Maar wist je dat ook mannen hiermee kunnen kampen?

Door die openheid bij steeds meer vrouwen, signaleren artsen een postnatale depressie steeds vaker en gaan ze eerder screenen of iemand het al dan niet heeft. Maar wat je niet zo vaak hoort over die postnatale maanden vol emoties en stressvolle dagen, is hoe vaders hiermee omgaan. En dat zij ook depressieve en angstige gevoelens kunnen krijgen, net als moeders. In een baanbrekend artikel dat verscheen in het tijdschrift van de Universiteit van Massachusetts over ‘de mentale gezondheid van gezin en ouders’ staan verbazingwekkende conclusies.

Hopeloosheid, schuld, zelfmoordgedachten

Wat blijkt: postnatale depressies komen bijna net zo vaak voor bij vaders als bij moeders. (Laat dat maar even op je inwerken). Uit onderzoek blijkt dat 4 tot 25% van de nieuwbakken vaders gevoelens van postnatale depressie ervaart in de eerste drie maanden na de geboorte van hun baby. Symptomen van een postnatale depressie bij vaders lijken op die van moeders: gevoelens van hopeloosheid, schuld, slapeloosheid, geen interesse hebben in normale activiteiten en zelfmoordgedachten, om er een paar te noemen.

Lees ook: ‘Ik schaamde me dood. Wáárom kon ik niet van mijn kindje genieten?’

Mannen lopen niet huilend rond

Maar er zijn ook symptomen die specifiek bij vaders voorkomen. Zo kwamen de onderzoekers erachter dat vaders prikkelbaar werden en impulsief gedrag, vermijdingsgedrag en gewelddadig gedrag vertoonden.
Crystal Clancy, therapeut en mede-oprichter van Zwangerschap en Postnatale Ondersteuning Minnesota, vertelde laatst bij Fox News over deze nieuwe uitkomsten en beschreef nog gedetailleerder hoe anders een postnatale depressie is bij mannen: ‘Het lijkt anders dan bij vrouwen en dat is waarom mensen het niet merken. Mannen lopen niet verdrietig en huilend rond. Ze zijn vooral boos, meer teruggetrokken richting hun partner en hun gezin.’

Lees ook: kinderen erven angsten en depressies van hun ouders

Het goede nieuws is dat er een behandeling is voor postnatale depressie (ook bij mannen) en als dit soort artikelen bewustzijn creëren, gaan vaders hopelijk eerder op zoek naar een behandeling dan dat ze hun gevoelens verborgen houden voor hun omgeving.


Stel dat je iemand kent die depressief is, dan kun je daar het beste op deze manier mee omgaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Postnatale depressie komt bijna net zo vaak voor bij vaders als bij moeders
Sluiten