Sherita Jager
Sherita Jager Gezondheid 6 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Postpartum depressie bij mannen: dit moet je weten

Er is steeds meer aandacht voor postpartum depressies bij moeders. Maar een postpartum depressie bij mannen is iets wat nog vrij onbekend is, maar vaker voorkomt dan we denken.

Postpartum depressie pas na 3 tot 6 maanden

Een postpartum depressie bij mannen wordt vaak niet opgemerkt. Volgens National Childbirth Trust (NCT), een liefdadigheidsorganisatie die zich richt op ouders in het Verenigd Koninkrijk, komt dit doordat de piektijd van deze aandoening bij mannen drie tot zes maanden na de geboorte is. De kans dat deze depressies worden opgepikt door professionals in de gezondheidszorg of zelfs familie is hierdoor een stuk kleiner.

Dit is wat je moet weten over vaders en postpartum depressies.

Vaders kunnen een depressie ervaren in het eerste jaar na de geboorte

Het aantal mannen dat depressief wordt in het eerste jaar nadat ze vader zijn geworden, is het dubbele van dat van de algemene bevolking. Mannen die voor het eerst vader worden hebben, zijn kwetsbaarder en hebben een grotere kans om depressief te worden. Volgens de statistieken van NCT wordt één op de tien toekomstige vaders, ook depressief tijdens de zwangerschap van hun partner.

Postpartum depressie bij mannen wordt vaak niet gediagnosticeerd

De piektijd hiervoor bij mannen is drie tot zes maanden na de geboorte. Net als bij moeders wordt deze depressie vaak niet gediagnosticeerd. De symptomen kunnen veel lijken op de effecten van de dagelijkse stress van het krijgen van een pasgeboren baby, waardoor het onopgemerkt voorbij gaat, en er dus geen behandeling plaatsvindt.

Hormonale veranderingen kunnen een rol spelen

Net als bij moeders, kunnen de veranderingen in hormonen ook bij vaders zorgen voor een postpartum depressie. Hormonen waaronder testosteron, oestrogeen, cortisol, vasopressine en prolactine kunnen veranderen bij vaders als de baby is geboren.

Vaders waarbij de partner een postpartum depressie heeft, hebben een grotere kans ook zelf depressief te worden

Als een van de ouders emotionele of mentale gezondheidsproblemen heeft, is het waarschijnlijker dat de ander dat ook heeft of krijgt. Van vaders met depressieve partners, ervaart 24 tot 50 procent ook een depressie.

Verhogende factoren

Vaders die jonger zijn dan 25 jaar hebben vaker last van een dergelijke depressie, dan mannen die op latere leeftijd vader worden. Andere belangrijke risicofactoren zijn een voorgeschiedenis van depressie en angstigheid, financiële druk, en er is bewijs dat het niet in een relatie zijn met de moeder van het kind, de kans op een depressie verhoogt.

Andere factoren die postpartum depressies bij mannen waarschijnlijker maken zijn slaap- of huilproblemen met de baby, drugsgebruik en het gevoel te hebben niet te worden ondersteund door de partner. De oorzaak en het effect van de aandoening zijn onduidelijk, dus deze factoren zijn niet per se de directe oorzaak van psychische problemen.

Postpartum depressie bij vaders kan zich op verschillende manieren manifesteren

Er zijn veel verspillende symptomen die je kunt hebben als je last hebt van een postpartum depressie. Symptomen kunnen zijn angst, verwarring, hulpeloosheid en onzekerheid over de toekomst, terugtrekking uit het gezinsleven, werk en sociale situaties. Besluiteloosheid, frustratie, prikkelbaarheid, cynisme en woede, huwelijksproblemen, partnergeweld, negatief opvoedgedrag, alcohol- en drugsgebruik en slapeloosheid. Daarnaast zijn er ook vaak lichamelijke symptomen zoals indigestie, veranderingen in eetlust en gewicht, diarree, constipatie, hoofdpijn, tandpijn, en misselijkheid.

Postpartum depressie bij vaders kan tol eisen in de relatie

Wanneer vaders hier last van hebben, kan het de relatie met de moeder van de baby beïnvloeden. Het kan ook invloed hebben op de relatie die zij hebben met hun kind. Vaders die depressief zijn spelen soms minder vaak met hun kinderen en praten negatiever over en tegen hen. Ze zingen en spelen minder, en zijn vaak strenger.

Postpartum depressie kan een impact hebben op de ontwikkeling van het kind

Depressies bij vaders worden in verband gebracht met emotionele-, sociale- en gedragsproblemen en ontwikkelingsachterstand bij kinderen. De associatie is sterker als de vader een prenatale (tijdens zwangerschap) en postpartum depressie ervaart, en wanneer de symptomen ernstig zijn. De effecten zijn nog groter wanneer ook de moeder ook geestelijke gezondheidsproblemen heeft.

Postpartum depressie bij vaders wordt hetzelfde behandeld als die bij moeders

De behandeling van de vaderlijke depressie bevindt zich nog in de kinderschoenen. De opties voor behandeling zijn hetzelfde als voor moeders: medicatie en therapie, of enkel therapie.. Relatiecounseling kan ook helpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Postpartum depressie bij mannen: dit moet je weten
Sluiten