Powerhouse fruits & vegetables: het nieuwe superfood

Culinair

Superfoods: oplossing voor alles of pure marketing? Het antwoord ligt waarschijnlijk ergens in het midden. De term superfoods is een marketingterm waar uiteraard ook misbruik van gemaakt wordt, maar er zijn wel degelijk voedingsmiddelen met een meer dan gemiddelde hoeveelheid voedingsstoffen. In Amerika is er een tijdje geleden onderzoek gedaan naar deze soorten fruit en groenten, zogenaamde Powerhouse Fruits & Vegetables (PFV’s). Aanvoerder van de lijst was niet de gojibes of moerbei maar de good old waterkers!

Na ingewikkelde berekeningen waarbij de Amerikaanse onderzoekers de belangrijkste voedingsstoffen (nutriënten) bepaalden en vervolgens onderzochten in welke mate die voorkomen in bepaalde voedingsstoffen. Verrassende eerste was de waterkers, gevolgd door andere groene bladgroenten en daarna broccoli. Voor wie het interessant vindt, de hele tabel vind je hier>

Met de winnaar maak je zonder moeite een héél gezond soepje:

Ingrediënten
Voor 2 personen

1 teen knoflook, fijngesneden
1 ui, fijngesneden
2 preien, in ringen
1 liter groentebouillon (van een bio-bouillonblokje)
2 flinke handen waterkers
kokosolie
peper en zout

Om te serveren: geroosterde zonnebloem- en pompoenpitten

Bereiding

Stap 1

Fruit de ui met de knoflook en prei in een beetje kokosolie in een soeppan op laag vuur, ongeveer 5 minuten.

Stap 2

Voeg de waterkers toe en giet de bouillon erbij. Laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.

Stap 3

Pureer de soep mooi glad met een staafmixer en serveer met wat geroosterde pitten.

Wist je al dat deze groenten na gebruik weer kunnen verder groeien?

bluebelle.nl: hét platform voor food inspiratie en informatie om je eetpatroon stap-voor-stap gezond(er) te krijgen. Bekend van de SPINACH app en auteurs van het must-have kookboek voor ouders van de allerkleinsten: EASY PEASY.

Meer leuke content? Like ons op Facebook