Jitra Janssonius
Jitra Janssonius Mind 18 nov 2016

Praat jij regelmatig tegen jezelf? Dan ben je niet gek maar juist slim

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat tegen jezelf praten niet slechts is toebedeeld aan de gekken en de dwazen van deze wereld. Mensen die tegen zichzelf praten blijken namelijk flink voor te lopen als het gaat om efficiënt denkwerk. Wist ik wel, daar heb ik het laatst met mezelf nog over gehad.

Heb jij dat ook? Dat je jezelf prettig gezelschap vindt om een gezellig gesprekje mee te voeren? En dat, als er dan iemand binnenkomt, jij met rode blossen snel dit goede gesprek beëindigt? Die rode wangen blijken nergens voor nodig. Onderzoek wijst uit dat tegen jezelf praten juist een teken is dat je waarschijnlijk heel erg slim bent. Dus kruip met een kop thee op de bank en lees jezelf dit opbeurende artikel lekker voor.

Een goed gesprek voeren

Hoe zit dat dan?

In tegenstelling tot het algemeen bekende beeld dat mensen die tegen zichzelf praten gek zouden zijn, wijzen verschillende studies uit dat het tegendeel waar is. Praten tegen jezelf zorgt er namelijk voor dat je sneller kunt leren en efficiënter kunt denken. Bovendien is het heel goed voor de ontwikkeling van je lange termijn geheugen.

LEES OOK: 5 x geheugen boosters voor een alerte dag

Onderzoek bewijst

Er is heel wat onderzoek gedaan naar waarom praten tegen jezelf goed is voor je ontwikkeling. Hier de vier meest opvallende uitkomsten.

1. Je hersenen werken efficiënter

Live Science heeft een experiment gedaan waarbij de testpersonen herhaaldelijk een aantal voorwerpen hardop moesten benoemen. Deze testpersonen vonden vervolgens de genoemde producten een stuk sneller in de testruimte, dan de personen die niet tegen zichzelf hadden gesproken. Hardop tegen jezelf praten zorgt ervoor dat je met je hele wezen snapt waar het over gaat. Er worden meer zintuigen geprikkeld en dus geactiveerd.

LEES OOK: 7 tips om een efficiënte werkende moeder te worden

2. Je leerde beter als kind

Voor baby’s en peuters is het belangrijk hun eigen stem te horen, omdat dit kan helpen bij de ontwikkeling van hun gedrag. Kinderen die tegen zichzelf praten nemen zichzelf hierdoor stap voor stap mee in het juist uitvoeren van dat waar ze mee bezig zijn. Een kind leert zichzelf hiermee al vroeg aan om aanwijzingen te volgen en staat daardoor sneller open voor aanwijzingen van anderen.

3. Je kunt je gedachten beter ordenen

Tegen jezelf praten helpt om belangrijke beslissingen te prioriteren zegt psychologe Linda Sapadin. Door hardop te spreken stel je prioriteiten bij taken en zorg je dat je hoofd opgeruimd blijft.

4. Je zult meer doelen bereiken

Je doelen hardop blijven uitspreken, helpt je je aandacht en concentratie aan te wakkeren. Bovendien zorgt het ervoor dat je afleiding buiten de deur houdt. Als je jezelf vervolgens hardop door de stappen loodst die leiden naar het bereiken van je doel lijken deze stappen kleiner en overzichtelijker. Door ze hardop uit te spreken en dus ook te horen bereid je je hersenen voor om nog meer hun best te doen het doel te bereiken.

Praten, oké. Als het maar geen schreeuwen wordt. Lees hier hoe je schreeuwen in huis kunt stoppen

Reageer op artikel:
Praat jij regelmatig tegen jezelf? Dan ben je niet gek maar juist slim
Sluiten