Praat jij vaak en veel? Dat kan aan deze kenmerken liggen

Mind Thea Tijssen 25 dec 2016
Leestijd: 4 minuten

Ik heb nooit echt problemen gehad met praten. Ik praatte eerder dan ik liep (en ook dat lopen gaat inmiddels vrij goed, dank). En ik praatte niet alleen vlot, maar deed en doe dat ook veel. En dat schijnt iets over je persoonlijkheid te zeggen, volgens de wetenschap.

Om eerlijk te zijn, dacht ik altijd dat mensen die veel kletsten óf heel vol van zichzelf waren óf heel extravert, afhankelijk van hoe ze zich opstelden in gesprekken. En ik schaar mezelf dan graag onder die tweede categorie (bescheiden als ik ben). Maar genoeg over mij.

Vrouwen

Om te beginnen zijn vrouwen meer praatgraag dan mannen. Ja, dit cliché is (zoals het clichés betaamt) hartstikke waar. En daar kunnen we niets aan doen. De oorzaak is een hogere aanwezigheid van FOXP2, ook wel het taalgen, in ons brein. Dat ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Maryland en hun Mexicaanse collega’s van de Universiteit van Veracruzana. Maar dit gen is niet de enige reden dat de een meer praat, dan de ander. Er zijn meer mogelijke oorzaken.

LEES OOK: 8 dingen die vrouwen denken maar niet zeggen

Competitief

Huffington Post zegt dat mensen met een Type A-persoonlijkheid meestal praatgrage mensen zijn. Type A-personen kun je het beste omschrijven als mensen die competitief zijn én snel geïrriteerd als dingen niet gaan zoals zij willen. In het artikel staat ook dat mensen met deze persoonlijkheid vaak over anderen heen praten en ze regelmatig onderbreken. Anderen hebben vaak moeite om met deze mensen in gesprek te gaan, omdat ze dus zo competitief zijn ingesteld.

Angst en onzekerheid

Volgens Relationship Matters zou ‘gedwongen’ praten ook kunnen duiden op angst of onzekerheid bij de prater. In het stuk staat dat de prater bijvoorbeeld angstgevoelens kan hebben omdat hij zich ongemakkelijk voelt bij het laten vallen van stiltes of bij het reageren op anderen zodat hij het gesprek domineert. De prater kan zich ook onzeker voelen en om dat te verbloemen vaker aan het woord zijn. Mocht je het vermoeden hebben, hier last van te hebben dan is het aan te raden om hulp te zoeken.

ADHD

Een andere mogelijke oorzaak van je geklets is ADHD, lezen we op Healthlines. Want mensen met ADHD schijnen de slechte gewoonte te hebben om anderen in de rede te vallen en graag in het middelpunt van de belangstelling te staan.. ADHD-patiënten hebben last van rusteloosheid en voelen zich vaak alsof ze dit motortje niet kunnen afzetten.

LEES OOK: Het verborgen talent van kinderen met ADHD

Relatieproblemen

Hoewel je erg sociaal kunt overkomen als je makkelijk praat, kan het ook voor problemen zorgen op sociaal gebied. Want als je constant over anderen heen praat, ze in de rede valt en de indruk geeft snel verveeld te zijn, kan dat ervoor zorgen dat mensen minder graag met je omgaan. Ze kunnen denken dat je egoïstisch, ongevoelig en onverantwoordelijk bent en niet om anderen geeft. Ook als dit niet het geval is. Even op letten dus.

Aangeboren of aangeleerd

Voordat je nu denkt; wat is er met mij als kletskous allemaal wel niet aan de hand?! De meeste babbelaars praten zoveel omdat dit toegejuicht werd in hun jeugd door hun ouders en omgeving en/of omdat diezelfde mensen ook nogal graag op de praatstoel zitten. Oftewel: extravertie (wat samengaat met veel praten) wordt heel vaak overgeërfd. En in dit soort gezinnen mag iedereen dan door elkaar heen kakelen, maar het is er vaak wel heel gezellig met al dat geklets.

Stoplichtmethode

Pas wel op dat je niet te langdradig bent. Houden mensen niet van. Heb je daar moeite mee, dan is er iets simpels dat je kunt toepassen: de stoplichtmethode. Deze houdt in dat de eerste twintig seconden dat je praat het licht op groen staat: de ander staat open voor je. Na die twintig seconden gaat het licht op oranje: als je over de halve minuut heengaat, verlies je (vaak) je toehoorders. Na veertig seconden staat het licht op rood. Nu zou je moeten stoppen met praten of in elk geval je gesprekspartner echt bij het gesprek moeten betrekken.

Langdradig

Ik ben blij dat ik zelf weet dat ik niet té veel praat, maar gewoon een makkelijke prater ben. En dat is iets heel anders. Ik val mensen niet in de rede, luister – doorgaans – goed en laat iedereen uitpraten. Maar ik ben wél graag aan het woord en kan ook nogal langdradig zijn in mijn verhalen (zelfkennis is een groot goed). Dus die stoplichtmethode zou voor mij perfect zijn. Dus vrienden, familie en collega’s: als je mij de volgende keer in een gesprek naar een stopwatch ziet turen: da’s geen desinteresse, dat is puur om te kijken of ik al over die dertig seconden heen ben.

Heb jij zo’n praatgrage vriendin wiens mond nooit stilstaat? Wij zeggen: tag haar gerust!

Over luisteren naar anderen gesproken, lees dit hilarische artikel daarover maar eens: want horen en luisteren zijn dus niet hetzelfde!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme