Eva Dusch
Eva Dusch Mind 3 jun 2016

Prachtige foto van borstvoedende moeder met haar prematuur biedt hoop

Slechts 28 weken oud was de dochter van Keri Barcellos-Putt toen ze geboren werd. Een kritieke situatie waarin de artsen hun wantrouwen uitspreken over de toekomst. Wat volgt zijn loodzware weken voor de ouders en de familie. Maar Keri vond hoop in onverwachte hoek: borstvoeding.

Op de Facebookpagina Breastfeeding Mama Talk deelde ze onlangs een foto van haarzelf terwijl ze haar dochter Dahlia, die op dat moment 32 weken in de buik zou moeten zitten, voor het eerst borstvoeding geeft. De prematuur heeft samen met haar ouders een zware tijd achter de rug, maar doet het bovenverwachting goed. ‘De artsen vertelden me dat het onmogelijk was haar aan de borst te voeden totdat ze 34-36 weken oud was. Maar ze bewijst iedereen het tegendeel’, vertelt Keri.

Inwendige bloeding

Keri raakte eind oktober zwanger en alles verliep op rolletjes. Maar drie maanden later had ze een ‘enorme bloeding’, het bleek te gaan om een hematoom. Maar uit later scans blijkt het gelukkig te zijn verdwenen en krijgt ze te horen dat ze een dochtertje krijgt. Maar al bij 21 weken breken haar vliezen en de situatie ziet er grimmig uit. Het ziekenhuis geeft alle vertrouwen op overleving op. ‘Ik kreeg twee opties: of de zwangerschap zou worden ingeleid en ik moest bevallen van een levenloze baby óf ik mocht thuis wachten en op de natuurlijke manier bevallen en vervolgens afscheid nemen van mijn kindje.’

Maar Keri besloot ondanks alle risico’s de zwangerschap niet af te breken. Ze kreeg allerlei medicijnen toegediend om de ontwikkeling van het kindje te ondersteunen. Na twee weken thuis rust te nemen en vijf weken in het ziekenhuis kwam ze bij 28 weken toch te bevallen van dochter Dahlia, middels een keizersnede. ‘Ik werd gewaarschuwd dat Dahlia het niet zou redden, en zo wel, dan zouden haar longen extreem onderontwikkeld zijn. Ik bereidde me voor op de meest uiteenlopende uitkomsten, maar tot mijn grote verbazing bleken haar longen het ontzettend goed te doen voor haar gesteldheid.’

Borstvoeding als overwinning

De ouders doen er alles aan om de kleine baby zo gezond mogelijk te laten groeien. En vanaf moment één was Keri ervan overtuigd dat borstvoeding hierin een cruciale rol speelt. ‘Ik wist dat het alleen maar in haar voordeel zou werken, dus heb ik haar de eerste keer gedwongen om te drinken en ze deed het fantastisch.’ De troste moeder ziet deze stap als een grote overwinning. ‘Gedurende het hele proces heb ik mezelf vaak de schuld gegeven, want voor mijn gevoel heeft mijn lichaam Dahlia in de steek gelaten. Hoewel ik de situatie niet kan controleren, kan ik nu tenminste nog enige invloed uitoefenen door de voeding die ik haar geef. Ik heb de helft van mijn zwangerschap gemist en borstvoeding is voor mij een manier om dichtbij haar te zijn en onze band te versterken.’

Door haar verhaal te delen hoopt Keri andere vrouwen met dezelfde ervaring te kunnen inspireren en hoop te geven.

Help, ons hart smelt! Deze prematuur-tweeling weet precies hoe ze je aan het huilen krijgen>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Prachtige foto van borstvoedende moeder met haar prematuur biedt hoop
Sluiten