Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Kids 10 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Praten met je kinderen over gewicht: 4 tips

Een gezond gewicht is essentieel voor een optimale gezondheid. Reden genoeg om je kinderen op hun hart te drukken dat gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging erg belangrijk zijn. Maar hoe knoop je dit gesprek aan? Zo kun je met je kinderen praten over gewicht.

1. Het goede voorbeeld

Voor je een gesprek aanknoopt over gewicht is het belangrijk om het juiste voorbeeld te geven. Als moeder zijnde fungeer je als rolmodel voor je kids.

Al vanaf hun geboorte volgen zij nauwkeurig wat je doet en kopiëren je kinderen jouw gedrag. Wil je dat je kinderen minder suiker eten? Raak die snoeppot zelf dan ook niet aan. Alleen op deze manier kullen je kids je serieus nemen als je een gesprek met ze aangaat.

Lees ook: Onderzoek: kinderen die gepest worden om hun gewicht, komen als volwassene meer aan

2. Jip en Janneke taal

Praat niet in termen, zoals gewicht, kilo’s en BMI. De kans is groot dat je kinderen je met grote vraagtekens aan zullen kijken. Heb het daarom juist over hun gezondheid.

Leg uit waarom gezonde voeding zo belangrijk is. En wat de gezondheidsrisico’s van – teveel – suikerinname en transvetten zijn. En waarom is lichaamsbeweging ook alweer van belang? Leg het op een duidelijke, voor kinderen begrijpelijke manier uit.

3. Gebruik hulpmiddelen

Er zijn talloze boekjes, filmpjes en documentaires voor kinderen beschikbaar die het onderwerp ‘gewicht’ op een speelse manier ter sprake brengen. Op deze manier leren je kinderen al lezend of kijkend over het belang van een gezond gewicht en hoe zij hier zelf een steentje aan bij kunnen dragen.

4. Maak er een feestje van

Neem het onderwerp niet al te serieus, want kinderen kunnen lekker tegendraads zijn. Maak er juist een feestje van door samen boodschappen te doen, te koken en te sporten.

Ga opzoek naar gezonde én kidsproof recepten, neem je kids mee uit zwemmen of organiseer een sportmiddag voor het hele gezin.

Lees ook: Handig overzicht: welk gewicht heeft je kind gemiddeld per leeftijd?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Praten met je kinderen over gewicht: 4 tips
Sluiten