Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Kids 3 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Met je kind praten over schoolcijfers: hoe pak je dat aan?

Toegegeven: er zijn leukere dingen om met je kind te bespreken dan de cijfers die hij of zij gehaald heeft op school. Maar het is wel zo’n gesprek dat eens in de zoveel tijd gevoerd moet worden. Helemaal als behaalde cijfers onvoldoende zijn, of lager dan verwacht. Deze tips helpen je op weg.

Praten over schoolcijfers

Praten over schoolcijfers is niet leuk (tenzij het alleen maar goede resultaten zijn, dikke pluim en je bent klaar). Het is wel belangrijk, want misschien gaat er achter de daling van cijfers wel een ander probleem schuil. Of kun je met een aantal veranderingen of bijlessen je kind helpen om de stof beter te begrijpen. Hoe dan ook, je doet het om hem of haar te helpen. En zo doe je dat:

Bespreek verwachtingen

Knoop ruim van te voren al een gesprek aan met je kind over de aankomende toetsperiode. Laat weten wat jou (of jullie) verwachtingen zijn en vraag wat je kind van de vakken verwacht. Ziet hij of zij ertegenop? Of denkt je kind dat het allemaal wel goed te doen is? Door van te voren al te praten over cijfers, kun je achteraf ook makkelijker evalueren. Oké, de toetsperiode is geweest en de cijfers zijn binnen. Wat nu?

LEES OOK: een vierdaagse schoolweek is beter voor kinderen.

Wacht op het juiste moment

Zorg dat de timing van het gesprek goed is. Merk je dat je kind niet echt zijn dag heeft? Of ben jij zelf een beetje prikkelbaar? Stel het gesprek dan gewoon een dag (of twee) uit. Het is belangrijk dat jullie je beide comfortabel voelen bij het gesprek. Probeer het ook luchtig en informeel te houden. Begin er bijvoorbeeld over tijdens het avondeten, of als je even samen in de auto zit. Op dit soort momenten zal je kind zich een stuk minder aangevallen voelen dan wanneer je een formeel gesprek gaat voeren aan tafel.

Benadruk eerst het positieve

Is je kind thuisgekomen met een rapport waarop zowel goede áls slechte cijfers staan? Ontwikkelingspsycholoog Andrea Bastiani Archibald raadt aan om eerst het positieve te benadrukken. Als je dochter bijvoorbeeld een uitstekend eindcijfer voor rekenen heeft, vertel haar dan dat je trots bent en vraag waarom ze denkt dat ze het zo goed heeft gedaan. “Wanneer je begrijpt wat ze leuk vindt aan een vak waar ze goed in is, dan kun je misschien een strategie bedenken om andere vakken aantrekkelijker te maken,” zegt Archibald.

Ga op zoek naar de oorzaak van minder goede cijfers

Hierna verschuif je de focus naar de cijfers die slecht zijn, of in ieder geval slechter dan verwacht. Word niet boos op je kind maar verken samen de oorzaken van deze cijfers. Komt het doordat je kind niet goed zijn of haar huiswerk heeft gemaakt? Of gaat het huiswerk goed, maar was de toets gewoon erg moeilijk? Denkt je kind extra hulp te kunnen gebruiken bij bepaalde vakken? Voordat je een aanpak kunt bepalen, is het belangrijk dat je volledig begrijpt wat er aan de basis van het probleem ligt.

Scheid je kind van zijn cijfers

Goede cijfers zijn fijn natuurlijk, maar onthoud wel dat cijfers niet je kind definiëren. ‘Cijfers zijn slechts een gedeeltelijke weerspiegeling van wie we zijn, wat we weten en wat we kunnen worden,’ zeggen de auteurs van Teaching the Attraction Principle. ‘Cijfers meten alleen wat de specifieke school van je kind definieert als slim. Die smalle definitie van intelligentie meet niet emotionele intelligentie, spontaniteit, integriteit, betrouwbaarheid, kracht, gevoeligheid, creativiteit en een groot aantal andere belangrijke kenmerken.’

Kijk vooruit in plaats van achteruit

Wanneer je blijft hangen bij het probleem (en dus de slechte cijfers) breng je alleen maar negatieve energie naar het gesprek. Geef het gesprek liever positieve energie door aandacht te schenken aan mogelijke oplossingen. Dit helpt je kind om zich te concentreren op vooruitgang. En dat is natuurlijk wat je wil. Met een beetje inzet en steun zijn die cijfers hopelijk zo weer opgekrikt.

Ps. En vergeet niet dat het niet alleen om prestaties gaat, maar ook om andere zaken zoals creativiteit. Je kunt soms je twijfels zetten bij ons schoolsysteem.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Storknet.comGirlscoutsThespruce

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Met je kind praten over schoolcijfers: hoe pak je dat aan?
Sluiten