Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Kids 28 mrt 2014

Prinsessengedrag toch aangeboren?

Volgens professor Alice Dreger zijn genderrollen grotendeels aangeleerd door onze maatschappij. Denk: jongetjes die van zwaarden houden, een obsessie voor race auto’s hebben of meisjes in prinsessenjurken. Maar Dreger stelt dat er óók een natuurlijke aanleg voor specifiek jongetjes- en meisjesgedrag is!

De discussie is vaak gevoerd: focust onze maatschappij niet teveel op de verschillen tussen jongens en meisjes? Loop een willekeurige speelgoedwinkel binnen en je vindt een apart meisjes- en jongensgedeelte. In het meisjesgedeelte komt het fluoriscerend roze, barbies en Hello Kitty geweld je tegemoet. Bij jongens schreeuwt het schap: ‘Kom hierheen voor stoere wapens, Nintendo-games, auto’s en technische snufjes.’ Hopeloos achterhaald? Hoezo legt onze maatschappij eigenlijk roze op voor meisjes en blauw voor jongens, simpel gezegd?

Onderzoek

Alice Dreger deed onderzoek en kwam erachter dat in iedere cultuur de voorkeur voor genderspecifieke interesses wel terugkomt. Dreger: ‘Iedere feministische moeder die ooit haar 3-jarige zoon met een tak zag spelen en hem als zwaard gebruikte, zal je dit vertellen. Is het mogelijk dat dit kind het heeft geleerd van zijn cultuur? Waarschijnlijk, maar het is lastig om de volharding van zulke kleine kinderen te ontkennen. Zeker als je ziet dat dit in culturen wereldwijd terugkomt. Het maakt me soms boos dat sommige feministische vrienden zo hard hun best doen om hun kinderen niet typisch jongens- of meisjesachtig te laten zijn. Ik heb een feministische vriendin wiens dochter houdt van prinsessen, maar zij weerhoudt haar kind om zulke jurken te dragen omdat ze vindt dat jongens en meisjes gelijk zijn. Ik vroeg haar: ‘Als je zoon een roze jurk zou willen dragen, zou hij dat dan mogen?’ Ze werd rood en zei ja. Waarop ik zei: “Waarom onderdruk je dan wel de natuurlijke voorkeur van je dochter om een roze jurk te dragen?’

Vier tips om je kind niet de ene of andere kans op te pushen:

– Zorg dat je kind toegang heeft tot allerlei soorten speelgoed en media. Van poppen tot gereedschapskistjes en auto’s tot tutu’s.
– Laat ze lekker spelen met alles waar ze zich door aangetrokken voelen. Ook als dat betekent dat je zoon met barbiepoppen wil spelen.
– Ofwel: respecteer hun voorkeuren.
– Ga niet moeilijk doen als dingen niet gaan zoals jij ze voor ogen had.
– Hanteer bij voorkeuren die lastig kunnen worden op school of tot pesten zouden kunnen leiden het Binnenshuis-Buitenshuis beleid: binnen mag alles van jurken dragen en met barbiepoppen spelen voor jongens tot Spiderman outfits en jongenskleren voor meisjes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Prinsessengedrag toch aangeboren?
Sluiten