Janne Vogel
Janne Vogel Persoonlijk 7 mei 2018
Leestijd: 4 minuten

9 privileges die iedere werkende moeder zou moeten krijgen

Het is niet niks, moeder zijn én werken. The working mom struggle is real en het is al een behoorlijke opgave om op tijd te komen. Na je eerste meeting wil je eigenlijk alweer naar bed, maar je hebt nog een hele dag te gaan. Zucht…

De dagen zijn zwaar, maar de avonden zijn misschien nog wel intenser. Thuiskomen betekent namelijk niet dat je ‘werk’dag voorbij is, integendeel. Je hebt vrijwel nooit rust en dat is best heftig.

Privileges voor werkende moeders

Hoe heerlijk zou het zijn als we op ons werk de tijd kregen om op te laden, tot rust te komen en onszelf te pamperen? Natuurlijk moeten we ook nuttig aan de slag, maar bepaalde privileges zouden geen overbodige luxe zijn, toch? De volgende negen privileges voor werkende moeders zien wij wel voor ons. Wellicht in de toekomst…

1. Een halfuurtje buffer-stilte in de ochtend

Een ‘goedemorgen’ is toegestaan, maar laat ons iedere ochtend op z’n minst dertig minuten opstarten. We willen in alle rust een koffietje maken, lekker gaan zitten en onze e-mail checken voor we worden gebombardeerd met werkgerelateerde gesprekken en vragen. Dit halfuurtje opstarttijd geeft ons de tijd om over te schakelen van moeder naar werknemer.

2. Comfortabele outfits

Het kan heerlijk zijn om je leuk aan te kleden voor werk, maar voor sommige mensen is het kiezen van een fijne outfit ‘s ochtends vooral een last. Een soort uniform van joggingstof dat gratis voor je wordt besteld en gestoomd, klinkt stiekem niet heel verkeerd. Geen outfit stress meer en heerlijk in je huispakkie achter je bureau. Kunnen we aan wennen.

3. Geen contact buiten werkuren

Voor acht uur ‘s morgens en na vijf uur ‘s avonds wordt er geen contact met je opgenomen. Voor echt dringende zaken buiten werktijd moeten alle moeders een werktelefoon krijgen. Privé en zakelijk moeten strikt gescheiden blijven, want zeg nou zelf: de tijd thuis met je gezin is het allerbelangrijkst.

4. Prijsvragen op de vroege maandagochtend

Maandagen zijn vreselijk, maar daar hebben we iets op bedacht: prijsvragen! Jawel! Iedere maandagochtend. Win je op je vroege maandagmorgen opeens een manicure, een fles wijn, een cadeaubon of een extra vrije dag. Klinkt goed, toch?

LEES OOK: 5 x redenen waarom moeders de werkvloer moeten domineren

5. Massagestoelen

Achter elk bureau zou een massagestoel moeten staan, want wie heeft er gedurende de dag geen behoefte aan wat gekneed? Urenlang achter een bureau zitten is voor niemand fijn, maar voor moeders die zware kinderen, sportspullen en boodschappentassen rondsjouwen is het next level.

6. Flex uren

Je moet onverwachts een dagje vrij nemen omdat je kinderen je de hele nacht wakker hielden? Prima! Hier wordt niet moeilijk over gedaan. Zolang je je werk goed doet, kun je naar huis gaan wanneer je dat wilt. Natuurlijk moet je niet overdrijven, maar soms is het gewoon nodig. Geen peentjes meer zweten als je erachter komt dat je wéér niet een hele dag aanwezig kunt zijn, het is helemaal oké. Afzwemmen? De volgende judo-band? Jij bent bij elke mijlpaal aanwezig. Family first.

7. Verplichte pauzes

Er zijn werknemers die genoeg hebben aan een halfuurtje voor de lunch, of twee keer per dag 15 minuutjes, maar voor moeders moeten er verplichte pauzes worden ingesteld. Af en toe wil je gewoon even checken hoe het er thuis of op de crèche aan toe gaat en je móet soms even een luchtje scheppen. Of dramatisch met je hoofd op een tafel gaan liggen. Pauzes zijn essentieel en moeders krijgen ze al nauwelijks. Daarom is deze privilege een must.

8. Minimale vrijdagen

Niemand heeft zich om écht hard te werken op een vrijdag. Vrijdagen zijn ervoor gemaakt om zo min mogelijk nuttigs uit te voeren. Als het kan wachten tot maandag, laat het dan vooral wachten tot maandag. Moeders – en eigenlijk vrijwel alle werknemers – mogen op vrijdag iets meer relaxen. Werken is niet niks en op deze laatste dag van de week mag de druk er af, al is het maar voor even.

Klinkt geweldig, toch? Je hebt als moeder eigenlijk twee (!) full-time banen, wat zo’n massagestoel of wekelijkse loterij helemaal niet zo’n overdreven idee maakt. We verdienen het om gepamperd te worden én moeten bij iedere mijlpaal aanwezig kunnen zijn. Wat ons betreft is dit over een paar jaar overal de norm.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Popsugar.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme