Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Work & Life 10 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Hoe ziet jouw profielfoto eruit op Facebook? Dit zegt het over je!

Er zijn mensen die vooral op Facebook zitten om te gluren (like me), maar je hebt ook mensen die nog braaf hun profielfoto om de zoveel tijd updaten. Een nieuw onderzoek denkt te weten wat je profielfoto op Facebook over je kan zeggen.

Facebook is nog altijd ‘s wereld grootste social media-netwerk met zo’n 1,79 maandelijkse actieve bezoekers, waarvan 1,18 zelfs nog dagelijks actief is. Deze actieve gebruikers kun je weer onderverdelen in twee groepen: de delers en de gluurders. De delers kun je weer in allerlei subcategorieën delen, en één daarvan zijn diegenen die om de twee dagen (!) een nieuwe profielfoto uploaden. En in het ergste geval is het een selfie die ook nog eens exact op de vorige profielfoto lijkt.

De selfie queen of king

Sommigen vinden mensen die in die subcategorie vallen (en dus hun profielfoto om de haverklap veranderen) op zijn zachts gezegd irritant. Waar de een het al jaren doet met een 0,3-megapixel foto uit 2018, denkt de ander dat het bijna dagelijks nodig is om een update te plaatsen. Daartussen zit natuurlijk nog een hele grote grijze groep mensen die hun foto uploaden wanneer het nodig is (als je haar bijvoorbeeld niet meer donkerbruin is, maar ineens blond – ik noem maar wat).

Onderzoek

Dan nu hét profielfoto-onderzoek. De Universiteit van Warwick besloot een onderzoek te doen, waarbij wetenschappers zich bezighielden met de vraag of hoe vaak iemand een profielfoto verandert iets zegt over zijn of haar persoonlijkheid. En wat blijkt? Dat is zeker het geval. Tijdens het experiment vroegen de onderzoekers aan de deelnemers de volgende twee vragen:

 1. Hoe vaak verandert u uw profielfoto op Facebook?
  A) Eén keer per jaar of minder
  B) meerdere keren per jaar
  C) minstens één keer per maand.
 2. Toont uw Twitterprofiel
  A) een foto van uzelf
  B) een avatar?

Welk antwoord geldt voor jou? Als je op de eerste vraag voor antwoord A bent gegaan ben je waarschijnlijk een extravert persoon. Wie op Twitter een avatar gebruikt in plaats van een eigen foto is waarschijnlijk ook extraverter dan wanneer het andersom zou zijn. De onderzoekers zelf waren ook best verbaasd over de resultaten. Zij stelden in eerste instantie dat extraverte personen hun profielfoto juist vaker zouden updaten, omdat deze mensen door hun sociale karakter meer geneigd zouden zijn hun profiel representaties te houden. Ook omdat introverte mensen liever de aandacht van zichzelf afleiden, werd gedacht dat zij sneller een avatar in plaats van foto zouden gebruiken. Niets is minder waar dus. De onderzoekers zochten nog naar een verklaring voor deze resultaten. Daarbij werd gekeken naar een eerder onderzoek waaruit bleek dat introverte mensen zich veilig voelen bij het communiceren via online platforms. Om die reden steken ze meer tijd en energie in het bijhouden van hun social media profiel(en).

Ben jij introvert en je partner juist extravert, of andersom? Jullie zullen samen geweldige kinderen opvoeden, en wel om deze redenen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Hoe ziet jouw profielfoto eruit op Facebook? Dit zegt het over je!
Sluiten