Pamela Teodosieva - Reinbergen
Pamela Teodosieva - Reinbergen Mind 21 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

PRT: een effectieve methode om kinderen met autisme te helpen hun taal- en communicatievaardigheden te verbeteren

Kinderen met autisme kunnen worden geholpen met het verbeteren van hun taal- en communicatievaardigheden. De Pivotal Response Treatment (PRT) of cruciale reactie therapie blijkt de meest effectieve manier te zijn om kinderen met autisme te helpen. PRT is een gedragsbehandeling voor kinderen die weinig initiatief nemen om contact te maken, zoals kinderen met ontwikkelingsproblemen of autisme.

De therapie is gebaseerd op spelen en wordt geïnitieerd door het kind. Door gebruik te maken van de interesses van het kind blijft het kind gemotiveerder tijdens het leren. Dat verhoogt de kans dat door het kind spontaan dezelfde communicatievaardigheden buiten de behandeling worden gebruikt. Experts zeggen dat vroege interventie ook kan helpen de effectiviteit van de behandeling te verbeteren. De therapie wordt op verschillende plekken in Nederland aangeboden.

Wat is PRT?

PRT combineert verschillende op onderzoek gebaseerde interventies om de sociale en communicatieve groei van kinderen met autisme te verbeteren. Het is een methode die gericht is op het spelenderwijs verbeteren van ontwikkelingsgebieden.

Het is gebaseerd op het idee dat veranderingen in cruciale reacties ervoor zorgen dat er vooruitgang ontstaat op andere ontwikkelingsgebieden, vandaar de naam cruciale reactie therapie. PRT houdt in dat je op de eigen motivaties van een kind vertrouwt om hem of haar aan het praten te krijgen.

Juf Marjolein vult het rapport van leerling met autisme op een prachtige manier in

Wanneer volwassenen de therapiedoelen kiezen en het spel van het kind sturen, kan het kind weerstand bieden of verstorend gedrag vertonen. Het gebruik van de interesses van een kind in therapie zorgt ervoor dat het kind gemotiveerd blijft tijdens het leren. Als een kind bijvoorbeeld interesse lijkt te tonen in bepaald speelgoed, pak je dat speelgoed op en gebruik je de naam ervan om het kind aan te moedigen de naam te herhalen.

Wanneer het kind dit doet, wordt zij beloond door het object te krijgen. Wanneer kinderen leren communiceren over de dingen waar ze van houden, gebruiken ze deze communicatievaardigheden vaker spontaan buiten de context van de behandeling.

Samen met het gezin

Het opvoeden van een kind met autisme brengt uitdagingen met zich mee. Voor veel ouders is één van de grootste uitdagingen goed te leren communiceren met hun kind. Autisme is deels een taalstoornis, dat altijd in meer of mindere mate voor communicatieproblemen zorgt. Dit kan moeilijk en zelfs ontmoedigend zijn voor ouders, want wederzijdse interactie geeft erkenning en versterkt de relatie tussen ouder en kind.

Autisme: mogelijke tekenen dat je kind een vorm van autisme heeft

PRT is een methode die ouders tools geeft om thuis de communicatie te verbeteren. Een kind aanmoedigen om te praten over activiteiten waar het kind in geïnteresseerd is in zijn natuurlijke omgeving, helpt sneller taalvaardigheden te leren beheersen.

Wanneer communicatie met kinderen tijdens natuurlijke routines wordt aangemoedigd en beloond, verbetert ook hun sociale ontwikkeling. Bij deze therapie kun je het hele gezin betrekken dat het kan ook een leuke vorm van therapie zijn.

Onderzoek: Kinderen met autisme snappen de gezichtsuitdrukkingen van hun moeder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
PRT: een effectieve methode om kinderen met autisme te helpen hun taal- en communicatievaardigheden te verbeteren
Sluiten