Puber opvoeden: 6 x zo krijg je je puber zo ver dat ‘ie wat doet in huis

Kleren, schoenen, boeken: niet in de kast, maar standaard ervóór, op de grond. En dan hijzelf, hangend op de bank, met telefoon, omringd door lege snoeppapiertjes. Aanschouw met mij: de puber. Hoe zet je hem aan het werk? Een stappenplan volgens Suzanne van Famme. Het puber opvoeden is begonnen…

Mijn puberzoon is de liefste, slimste, grappigste en leukste. Maar dan wel sámen met al die anderen hier in huis, dat begrijp je. Waar hij echter met kop en schouders boven de rest uitsteekt, is in zijn eindeloze slordigheid. Deels is dat mijn schuld – enige chaos is mij niet vreemd – maar daarnaast gebeurt er zoveel in dat puberbrein, dat opruimen wel het laatste is waar hij aan moet denken. Ik snap dat. Maar toch.

Puber opvoeden: Het stappenplan
Kijkend naar het spoor van troep dat hij achterlaat in huis, kan ik twee dingen doen:

1. hem lekker laten hangen, en zijn zooi voor hem opruimen
2. hem aansporen om zélf zijn zooi op te ruimen.

Ik zeg 2. Maar hoe dan? Ieder heeft zo zijn methodes. Doorloop eens deze 6 stappen. Deels zelf bedacht, het is het proberen waard, niet?

1. Geef eerst een compliment

Omhels hem, kus hem, maak een grapje. Haal hem uit zijn einzelgänger-bubbel. Complimenteer hem met iets wat je op dat moment ook echt zo vindt. ‘Wat ruikt je haar lekker / zie je er goed uit / word je al groot / ben je toch relaxed.’ En dan vraag je al knuffelend: ‘Wil je even die snoeppapiertjes opruimen, alsjeblieft?’

2. Leg uit waarom!

Je kunt ook uitleggen waarom je wil dat hij iets doet. Dat gaat dan ongeveer zo: ‘Je bent onderdeel van een geheel. En daar heb jij ook een rol in. En die rol is nu, dat je ook meehelpt om de boel op orde te houden. Wij koken en doen boodschappen, jij doet dan dit.’ Is feitelijk geen speld tussen te krijgen.

3. Dreigen met het afpakken van zijn telefoon

Werkt als een tierelier. Niet zo leuk voor de sfeer, want je puber wordt hier doorgaans meteen boos om. Maar hij doet het dan wel, zij het met grote tegenzin…

4. Streng zijn, of een oogje dichtknijpen

Goed. Dan heeft hij die afwasmachine uitgeruimd, maar eigenlijk een beetje half-half. Hoe dan verder? Mijn man is streng, roept hem terug, hij moet zijn taak goed voltooien. Ik ben vaak allang blij met de inzet, en help een handje mee. Ach ja.

5. Inspireren met toekomstverhalen

Vertel hoe blij hij zal zijn als hij, eenmaal op kamers, weet hoe hij een wasje draait / een ei kookt / de afwasmachine aanzet. En dat niks zo aantrekkelijk is als een man die kan koken (deze zet ik vaak in). Dit inzicht – hij werkt aan zijn toekomst! – kán een ommezwaai teweeg brengen in zijn handelen. Of niet. Het blijft toch je puber.

En dan nog de extra tip van de puber himself:

6. Belonen!

Met keiharde knaken dus. Doekoe, dat is waarmee ze vooruit te branden zijn. Maar, zo zegt hij me, met complimenten werkt het ook. Mooi, want nu ben je weer terug bij punt 1.

Succes!

Reageer op artikel:
Puber opvoeden: 6 x zo krijg je je puber zo ver dat ‘ie wat doet in huis
Sluiten