Redactie
Redactie Mind 6 feb 2016

Puber zijn tijdens een echtscheiding is een ramp

De scheiding van je ouders is op elke leeftijd een zeer verdrietige en emotionele gebeurtenis. Als puber kun je het een regelrechte ramp noemen en Mies Magazine zocht uit waarom.

Puber zijn is allesbehalve eenvoudig. De hormonen gieren door je lijf, je hersenen lijken losgezongen en je omgeving roept dat je niet vooruit te branden bent. Dat klopt want je verandert radicaal van lijf en leden. Daarom switch je van naar binnen gekeerd naar opgewonden en daar kun je helemaal niks aan doen. Behalve deze malle rollercoaster gewoon ondergaan. Dit heet immers puberteit. En die is van alle tijden en van iedereen.

Puberterritorium

Puber zijn tijdens een echtscheiding of vechtscheiding is andere koek. Dat is echt een ramp. Want tegen wie moet jij je nog afzetten als je ouders zich tegen elkaar afzetten? Waar is jouw privé puberterritorium om je in terug te trekken of te kunnen chillen met je peergroup? Waar moet je heen met je onzekerheden wanneer je ouders bezet zijn door hun eigen sores? Bij wie moet je uithuilen bij het eerste gebroken hart als je ouders zelf pubers lijken? Kortom: je puberstrijd kun je lastig kwijt als je ouders met elkaar in gevecht zijn.

Als ouders uit elkaar gaan ontstaat een grote storing in het puberteitsproces

Maar dwarsliggen, afzetten en tegendraads gedrag hoort bij pubers. Deels omdat de hersenen zich niet meer aan de ‘gewenste’ orde houden, (het puberbrein is wispelturig, juist omdat het in de groei is). En deels omdat het de periode is waarin je bewust wordt van je eigen grotere leven. De puberteit is bedoeld als ontwikkeling van jouw eigen eigenheid. Zonder al te veel rekening te hoeven houden met de gevoeligheden van moeder of vader. Bij een scheiding komt deze natuurlijke behoefte in de verdrukking met alle gevolgen van dien.

Het zich moeten aanpassen om de lieve vrede te bewaren is schadelijk voor de ontwikkeling van een puber. Deze vruchtbare periode heeft ruimte, extra aandacht, mededogen en begrip nodig. Van bewuste, vergevingsgezinde en liefdevolle ouders. Zodra ouders besluiten uit elkaar te gaan ontstaat feitelijk een grote storing in dat puberteitsproces.

Weg ontwikkeling naar wie je bent!

Weg lekker tegendraads gedrag!

Weg begripvolle vader en moeder!

Weg huislijke veiligheid!

Weg het vertrouwde gangetje van het dagelijks leven!

Een echtscheiding maakt kinderen per definitie onzeker en angstig. Ze raken van hun “track”. En komen sowieso in een loyaliteitsconflict. Ze houden immers ALTIJD van allebei hun ouders. Dat is nu eenmaal een natuurwet, wat er ook gebeurt.

De kwestie is: hoe ga je daar volwassen mee om als scheidende ouders met pubers? Vijf tips om de puberschade te beperken:

[STAP stap=”1″]

Beschermen

Hoe pijnlijk de scheiding ook is: pubers moeten daarvoor beschermd worden door hen zo min mogelijk deelgenoot te laten zijn van alle onderlinge narigheid.

[STAP stap=”2″]

Praten

Laat je kind praten met een onafhankelijk persoon. Op die manier kunnen zij vrijuit praten over zichzelf en vader en moeder. Dat lucht op is de ervaring.

[STAP stap=”3″]

Vrienden

Zorg dat ze in de buurt van hun vrienden blijven. Die eigen peergroup in de puberteit is uitermate belangrijk voor hun ontwikkeling.

[STAP stap=”4″]

Ruimte

Zet je eigen pijn opzij in het bijzijn van je kinderen. Zodat hun onzekerheden, verdriet en “normale puberperikelen” ruimte krijgen om gehoord te worden.

[STAP stap=”5″]

Communicatie

Houd alle communicatielijnen als ouders met je pubers open.
Pubers moeten een hoop keuzes maken in deze fase van hun leven. Daarbij hebben ze de hulp van beide ouders nodig.

Wat denk jij dat belangrijk is in een scheiding? Praat mee op onze Facebook.

Bekijk ook deze hartverscheurende video: Meisje (6) doet oproep aan haar gescheiden ouders: ‘blijven jullie vrienden?’ >

Dit artikel verscheen eerder op MIES en is geschreven door Meta van Pro Kid Divorce en De Pubercoach. Mens In Een Scheiding is het initiatief van Michele de Vries, zelf gescheiden. Mies gaat op zoek naar hoe mensen met de fijne of juist de moeilijke aspecten van een scheiding omgaan. Mies struint het nieuws, social media en televisie programma’s af om een zo goed en breed mogelijk beeld te geven van alles wat je over de mens in een scheiding zou moeten weten.

Reageer op artikel:
Puber zijn tijdens een echtscheiding is een ramp
Sluiten