Redactie
Redactie Kids 4 apr 2017
Leestijd: 4 minuten

17 x wat ik graag had willen weten voordat ik moeder werd

Ik ben al bijna drie jaar moeder van het liefste meisje ter wereld. Ze is leuk, grappig en ik word onmetelijk blij van ‘r. Had ik al gezegd dat ik haar het liefste meisje van de wereld vind?

Wat niet wegneemt dat ik achteraf besef dat ik een aantal dingen graag had geweten voordat mevrouw zich aandiende. Simpelweg omdat ik dan andere dingen meer (of juist minder) op waarde had weten te schatten, en er wellicht meer (of minder) van had kunnen genieten, net voordat ik moeder werd en net erna. Zoals:

1. Niks doen is helemaal oké

Ik ben er niet zo goed in: lummelen zonder enig aanwijsbaar, concreet doel. Gewoon op een bank liggen, voor je uit staren in het luchtledige, kop thee erbij. Niks doen. Dat mag. Daar krijg je namelijk als je kinderen hebt nagenoeg nooit meer de gelegenheid toe.

2. Netflix is er niet voor niks

Voortbordurend op #1: zorg dat je alle series gekeken hebt voordat het zover is. Gebruik vooral je zwangerschapsverlof om groot uit te pakken. Hierna kun je alleen nog series in sessies van tien minuten kijken – danwel omdat je baby je nodig heeft of omdat je in slaap valt.

3. Spontane seks: doen

Net als Netflix en niks doen: daar heb je hierna gewoon even niet meer zoveel tijd, energie en al helemaal geen spontaiteit voor.

4. Koop niet alles wat men zegt dat je nodig hebt

Het heet ‘marketing’ en het werkt doorgaans als een malle.

Zoals bijvoorbeeld deze 9 x totaal nutteloze babyproducten

5. Lees niet alles wat er geschreven is, en als je het al leest: geloof dan zeker niet alles

Zeker niet over bloederige horrorbevallingen, maar misschien ook niet al het andere. Praktijk wijst uit dat je er weliswaar een heleboel nieuwe informatie bij krijgt, maar ook een flinke dosis onzekerheid, want wat als het anders gaat dan je gelezen hebt?


6. Slaaptekort is niet zo erg als het lijkt


Ik hield me persoonlijk vast aan het motto ‘moe is het nieuwe wakker’. Dan valt het allemaal best mee, tenminste bij mij (gelukkig).

7. Een baby die een paar nachten bij je in bed slaapt, is niet voor de rest van zijn of haar leven ‘verpest’

Net als een kind dat een paar keer iets zoets gegeten heeft, heus niet vanaf dat moment nooit meer iets niet-zoets wil eten.

8. Sowieso bestaat er überhaupt niet zoiets als een kind ‘verpesten’

Je kunt het nooit te vaak knuffelen of vasthouden, en als je er niet tegen kunt om hem of haar te laten huilen, doe dat dan vooral niet. Iets met moederlijke intuïtie en doen waar jij je goed bij voelt.

9. Jaloers zijn op vrouwen zonder kinderen mag (en is heel normaal)

Gewoon, voor een dag (én een nacht) of wat. Bijvoorbeeld om wat tijd te hebben voor #1, #2 en #3.

Lees ook: ‘Een dagje geen moeder zijn, het lijkt me heerlijk’


10. Het is écht niet altijd leuk

Vaak niet zelfs, maar dat schijn je niet hardop te mogen zeggen. Degene die zegt dat dit ‘de mooiste jaren van je leven zijn’, wil ik persoonlijk heel graag nog een keer een aantal kritische vragen stellen.

11. Het is heel vaak geweldig

En dat mag je dan weer wel hardop zeggen en/of van de daken schreeuwen.

12. Je moeder is je beste vriendin

Feit. Althans, bij mij. Da’s namelijk de enige die gewoon in de badkamer mag blijven als je aan het poepen bent.

13. Je beste vriendin is dat ook

Samen met je moeder vaak een van de weinige mensen die je – naast de partner – rond deze tijd het makkelijkst om je heen kan hebben. Hoewel zij niet per se in de badkamer hoeft te blijven rondhangen.

In tegenstelling tot deze leute: 8 x mensen die je na de bevalling wel kunt schieten

14. Ga naar buiten


Ook als het fris is, kleed je je baby en jezelf goed warm aan, en go! Binnen blijven is soms best verleidelijk (want ja, het is vooral de eerste weken best een missie om te bedenken wat je allemaal mee moet nemen, het te plannen tussen voedingen door, en dan ook daadwerkelijk de deur uit te gaan), maar echt: buitenlucht is goed. Verfrissend. Energie. Al is het maar een wandeling van tien minuten naar het dichtstbijzijnde koffietentje en terug.

15. Ruzie maken met je partner is normaal


Echt. Het is eerder opmerkelijk te noemen als je niet af en toe flink op elkaar loopt te snauwen (waarvoor hulde als het wel zo is). Eigenlijk moet je die eerste periode al die irritaties en ruzies mijns inziens wel bepraten, maar vooral niet willen proberen tot op het bot te analyseren: jullie zijn allebei moe, overwhelmed door de nieuwe situatie, vol van liefde en dus moe.

16. Zo georganiseerd, gestructureerd en organisch als je denkt dat je het gaat doen, ga je waarschijnlijk niet volhouden

Maar daar kom je vanzelf wel achter. We hebben het allemaal aanvankelijk geprobeerd, hoor. 


17. Doe gewoon lekker waar jij je goed bij voelt

Alleen al daarom mag je al bovenstaande punten ook gewoon gelijk weer vergeten.

Lees vooral het pleidooi van collega Anne: ‘Lieve moeders, bedenk vooral je eigen regels!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
17 x wat ik graag had willen weten voordat ik moeder werd
Sluiten