Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Persoonlijk 29 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Ode aan De Puzzel: puzzelen is het nieuwe Netflix en chill

Puzzelen is het nieuwe Netflix en chill als je het mij vraagt. Ik vind puzzelen fantastisch. Sterker nog, samen met vriendlief is het nóg leuker. En als ik voor onszelf mag spreken, dan wel alleen de Zweedse woordpuzzels 3*. En niet online, maar echt in een fysiek boekje. Zo eentje waarbij je waarbij de bladzijdes los gaan hangen als je bij de laatste puzzel aan bent gekomen, omdat je zo hard hebt gezwoegd en het ding van hot naar her hebt meegesleept.

We hebben standaard een puzzelboekje in huis. Meestal zelfs twee, een ligt naast bed en de ander mag een van ons mee onderweg (meestal mijn vriend, omdat ik het vaak vergeet, waarna ik spijt krijg in de trein). Een treinreis zonder puzzel lijkt een eeuwigheid te duren.

Puzzel en chill

Zonder elkaar puzzelen voelt hetzelfde als een aflevering van ‘jullie’ Netflix serie los van elkaar kijken – dat mag niet, vind ik. Al denkt mijn vriend daar soms anders over. Ik weet nog goed toen hij een eerste keer in de trein zei dat hij ‘even alleen wilde puzzelen’. Ik zie mezelf nog zitten, wachtend tot hij zou zeggen dat het een grapje was, maar dat was het niet. Hij ging in zijn eentje een Zweedse woordpuzzel maken, voor het eerst mocht ik niet meedoen. Vanaf dat moment wilde het ook nog wel eens voorkomen dat we beide een eigen puzzelboekje hadden, maar mijn voorkeur gaat toch echt uit naar samen puzzelen. Het is zelfs zo erg dat we soms afspreken om wat eerder naar bed te gaan, zodat we nog even lekker een puzzeltje kunnen maken samen. Verder gaat alles goed met ons.

Zoals het samen beginnen aan een nieuwe serie op Netflix, zijn er wat betreft het samen puzzelen 
ook wat ongeschreven regels (zodat het geen oorlog wordt, stel je voor). Niemand mag beginnen met alle makkelijke woorden, dat is namelijk irritant. Daardoor heb je niet eens de tijd om te oriënteren of De Puzzel überhaupt een makkie of een pittig klusje wordt. Verder mogen we allebei ook niet achterin bij de antwoorden kijken – wat soms best lastig is om vol te houden. Als we het écht niet meer weten, mag een van ons kijken en hints geven aan de ander. Zie, we nemen het puzzelen bloedserieus.

Het voelt dan ook als een overwinning als we een puzzeltje hebben opgelost, samen als team. We willen elkaar wel eens plagen met het feit dat de een (meestal ben ik dat) meer woorden heeft geraden dan de ander, maar over het algemeen puzzelen we heel rustig. Soms bedenk ik me hoe grappig het zou zijn om ons te zien, puzzelend in bed om half 10 ’s avonds, als twintigers. Als ik het zo beschrijf klinkt het behoorlijk seksloos, maar het is fantastisch. Bovendien is Netflix en chill niet per se sexyer. Dat doen we meestal in slobberbroek, onderuitgezakt op de bank of in bed. Ik bedoel maar.

Wist je wel dat puzzelen een van de beste trainingen is voor je brein? Een goede mentale training staat gelijk aan preventie voor dementie. It’s worth the try.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ode aan De Puzzel: puzzelen is het nieuwe Netflix en chill
Sluiten