Redactie
Redactie Erop uit 14 jul 2015

Quality time! 9 x waarom baby yoga zo ontzettend leuk is

Toen ik net moeder geworden was, kon ik de hele dag naar mijn dochter kijken; meer had ik eigenlijk niet nodig. Maar na een paar weken begon ik me af te vragen of mijn dochter zich eigenlijk niet een beetje verveelde.

We wandelden in de buurt, er kwamen mensen op bezoek, maar verder bestond haar leven vooral uit eten, slapen, poepen, eten en weer slapen. Op advies van een vriendinnetje ging ik samen met mijn toen vier weken oude dochter ‘op yoga’. Hallo fantastische ervaring!

Baby-yoga wordt in Nederland steeds populairder (even voor de duidelijkheid, we hebben het natuurlijk niet over baby swinging yoga, zie google). Waarom yoga voor pasgeborenen (en voor peuters en kleuters, waarover later meer) zo enorm leuk is, vroeg ik aan Fleur Fretz (36), eigenaresse van yogapraktijk Fiore Osmose Yoga in Den Haag en zelf docente van o.a. moeder-en-baby-yoga.

1. Yoga voor moeder en baby zijn voor een deel echt gericht op de moeder – zodat ze door oefeningen weer contact kan maken het haar eigen lichaam

Na een zwangerschap moeten veel moeders hun lichaam weer hervinden; weer contact maken met hun eigen lichaam. De oefeningen verminderen eventuele rug-, nek- en schouderklachten en versterken de bekkenbodem en buikspieren (ook om rugklachten te voorkomen en eventuele incontinentie te verhelpen).

2. Ultieme quality time voor moeder en kind

Deze driekwartier zijn ongestoorde quality time voor moeder en kind: bonding time to the max.

3. Win-win situatie

Als mama zich goed en ontspannen voelt, werkt dit door op je kind. Andersom geldt dat ook zo: als mama gestressed is, is de kans dat je baby onrustig is, groter. Kinderen gaan wat dat betreft enorm mee in de gemoedstoestand van hun moeder.

4. Aanraking is altijd goed

Vooral een massage is ultiem genieten voor een baby. Het is niet ongebruikelijk dat de baby’s rustig liggen te genieten als ze gemasseerd worden door mama – tot op het moment dat de moeders stoppen met masseren en ze allemaal spontaan gaan huilen, lacht Fleur.

5. Helpt ook tegen sommige babykwaaltjes

Vooral baby’s die last hebben van buikkrampjes kunnen door de oefeningen en bewegingen geholpen worden. Een voorbeeld daarvan is de vlinderhouding, waarbij je baby’s voetjes tegen elkaar houdt en de beentjes buigt – dat helpt om de buikkrampjes wat te verminderen.

6. Baby’tjes vinden het ook leuk

Als je denkt dat jij als mama als enige intens geniet van die eerder genoemde quality time: guess again. De aanraking van mama, het volop in
de aandacht staan… heerlijk vinden ze dat.

7. Motoriek – stimulans – aan

Ook al is er (vooralsnog) geen wetenschappelijk onderzoek wat precies uitwijst welk effect yoga voor baby’s op hun motoriek en lichamelijke ontwikkeling heeft; het is een vrij onomstotelijk feit dat beweging voor baby’tjes sowieso goed is voor hun motoriek.

8. Je baby komt in aanraking met andere baby’s

En dat gebeurt nog niet zo vaak die eerste drie maanden.

9. ‘Hey hoi andere nieuwe mama, hoe doe jij dat eigenlijk?’

Niet alleen je baby maakt nieuwe vrienden, jij doet dat ook. In een tijd die door veel moeders soms toch ook als ietwat geïsoleerd kan voelen – hoe gelukkig ook – kan dat contact met andere, newborn moeders als een godsgeschenk voelen. De les wordt ook altijd afgesloten met een kop thee en dan worden er over en weer volop ervaringen, vragen en frustraties uitgewisseld.

Vaarwel baby-yoga, hallo peuteryoga!
Yoga voor je baby is natuurlijk niet yoga-oefeningen doen in de meest letterlijke zin van het woord. Baby’s kunnen bij Fleur al vanaf zes weken terecht – totdat ze ongeveer zes maanden zijn. Dan beginnen ze te kruipen en is ‘rustig’ oefeningen doen en yoga er meestal niet meer bij. Het is dan verstandiger te wachten tot ze kunnen lopen en over te gaan op peuteryoga.

NB. Morgen meer over peuteryoga op Famme.nl!

Heb jij ervaring met babyyoga? Laat het weten op onze Facebook >

Wat deze 8 maanden zwangere vrouw doet zullen wij nooit kunnen… >

Reageer op artikel:
Quality time! 9 x waarom baby yoga zo ontzettend leuk is
Sluiten