Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 20 okt 2016

Deze Siamese tweeling is van elkaar gescheiden. Maar hoe onstaat zoiets eigenlijk?

In Amerika is een operatie waarbij een 13 maanden oude Siamese tweeling van elkaar gescheiden is, geslaagd. De jongetjes Jadon en Anias McDonald waren in de baarmoeder met hun hoofden aan elkaar gegroeid. Hoe komt het nu eigenlijk dat twee kindjes met elkaar vergroeien, vroegen wij ons af. We hebben het antwoord voor je!

De jongetjes deelden een gedeelte van hun hersens, en de operatie was daarom des te riskant. Een Siamese tweeling is een bijzonder fenomeen dat bij 1 op de 200 duizend bevallingen kan voorkomen. Zeer zeldzaam geval, dus. Een Siamese tweeling is altijd identiek. Normaal gesproken beginnen de embryo’s van een tweeling kort na de bevruchting met splitsen, maar bij een Siamese tweeling gaat het hier mis.
Volgens de Amerikaanse Mayo Clinic stopt deze splitsing in de laatste fase.

LEES OOK: Het verhaal achter deze glimlachende tweeling breekt je hart

Te riskant

De komende maanden worden spannend, volgens Nicole McDonald, de moeder van de jongetjes. Dat schrijft ze in een bericht op Facebook. ‘Na zestien uur opereren is het eindelijk klaar. Er was een moment dat de doktoren de operatie wilden stoppen, omdat het te riskant was. Gelukkig is het gelukt en het is nu aan God hoe mijn jongens herstellen’, schrijft ze.

Er bestaat ook een andere theorie voor het ontstaan van een Siamese tweeling, namelijk van de Universiteit van Maryland, waarbij gezegd wordt dat het eitje eerst volledig splitst, maar daarna weer bij elkaar komt.

[source id=”attachment_121309″ align=”none”][/source]

Zeldzame operatie

Veel overlevingskansen heeft een Siamese tweeling niet, namelijk maar 40 tot 60 procent van de Siamese tweelingen overleeft. De jongetjes Jadon en Anias zijn een zeldzaam geval, zij hebben de Craniopagus-aandoening, waarbij ze met hun hoofden aan elkaar vergroeid zijn. Dit is een zeldzame vergroeiing: maar twee procent van de Siamese tweelingen zijn met hun hoofden aan elkaar vergroeid. De operatie bij deze jongetjes uitgevoerd is, is dan ook heel zeldzaam. Het was de 59e operatie sinds 1952.

Dat een Siamese tweeling zeldzaam is bewijst deze prachtige fotoserie >

cnn

Reageer op artikel:
Deze Siamese tweeling is van elkaar gescheiden. Maar hoe onstaat zoiets eigenlijk?
Sluiten