Gina Koninkx
Gina Koninkx Kids 31 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Hierom moeten ouders al vanaf jongs af aan met kinderen over racisme praten (want ze zijn er eerder mee bezig dan we denken)

Wie de documentaire ‘Wit is ook een kleur’ van Sunny Bergmans heeft gezien, moet daarvan zijn geschrokken. In deze documentaire moeten jonge kinderen een witte of zwarte pop aanwijzen bij vragen die ze gesteld krijgen. Wie is de slimste? Wie is de baas? Hoewel veel ouders denken dat ze op tijd zijn met een anti-racistische opvoeding, blijkt dat deze opvoeding pas veel te laat begint.

Praten over racisme

Hard is het, om te zien dat kinderen een witte pop aanwijzen als hen de vraag wordt gesteld wie de baas is. Blijkbaar zien kindjes op jonge leeftijd verschillen tussen rassen. Hoewel gelukkig steeds meer ouders zich bewust zijn van een anti-racistische opvoeding zijn we er nog lang niet. Wij herhalen: nog lang niet. Dat blijkt maar weer want anno 2020 barst de Zwartepietendiscussie nog stééds los, is er in veel landen nog steeds sprake van politiegeweld en racisme tegen zwarte mensen en zijn veel witte mensen zich nog steeds niet bewust van hun witte privileges.

Uit onderzoek van de American Psychological Association blijkt dat ouders vaak niet goed kunnen inschatten of kinderen al bezig zijn met rassen. Veel ouders denken dat kinderen pas op hun vijfde klaar zijn om hierover te praten, maar dit blijkt al op veel jongere leeftijd nodig te zijn. Overigens ben je met te lang wachten eigenlijk altijd te laat. Je moet het juist vóór zijn.

Het grote probleem hierbij is dat wanneer het onderwerp racisme niet bespreekbaar wordt gemaakt (en daarmee dus te lang wordt gewacht) kinderen de ruimte krijgen zelf dingen in te vullen. En daar horen ook de nodige vooroordelen bij die zij dus al ontwikkelen voordat ze naar de basisschool gaan. En dat is natuurlijk best wel shocking.

Baby’s kijken naar uiterlijke verschillen

Hoewel veel ouders denken dat hun kind pas rond hun vijfde jaar bezig gaat zijn met ras, blijkt dit al op een veel jongere leeftijd zo te zijn. Onderzoek stelt zelfs dat kinderen tussen de 3 en 9 maanden al uiterlijke verschillen zien tussen witte en zwarte mensen. Uit een ander onderzoek blijkt dat kinderen vóór hun vierde jaar witte mensen al vaker associëren met rijkdom dan zwarte mensen.

Wacht dus niet met het bespreekbaar maken van racisme als je als ouder merkt dat het daar tijd voor is. Dan ben je namelijk te laat. Hoe ingewikkeld het onderwerp dan ook is, maak dit als ouder al direct bespreekbaar. Dit hoeft niet per se in de vorm van een lastig gesprek te zijn, maar dat kan ook in de vorm van veel diversere boeken voorlezen en programma’s kijken.

Wil je weten wat jij nog meer kunt doen? Speak up & stand up – Wat je zelf kunt doen tegen racisme

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Hierom moeten ouders al vanaf jongs af aan met kinderen over racisme praten (want ze zijn er eerder mee bezig dan we denken)
Sluiten