Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Work & Life 9 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

Een rainy day fund: wat is het en waarom is het slim om er eentje te creëren

Het leven is onvoorspelbaar. Nu klinkt dat heel cliché, maar het is wel zo. Sommige dagen lijkt het of alles tegenzit, iets in de auto lijkt kapot, of de wasmachine moet worden gemaakt. Deze gebeurtenissen kunnen iedereen overkomen.

Des te belangrijker om hier rekening mee te houden, ook als alles wel goed gaat. Door een rainy day fund kun je onverwachte rekeningen gewoon betalen, naast alle andere kosten die je hebt. Hier lees je wat een rainy day fund is, hoeveel je het beste apart kunt houden en hoe je kunt sparen. Door een rainy day fund mee te nemen in je financiële planning, ben je helemaal voorbereid als er een storm op komst is. What’s in a name..

Rainy day fund vs. noodfonds

Eerder schreven we al over een noodfonds creëren, waardoor je je schuld aan kunt gaan zonder een persoonlijke lening af te sluiten. Maar wat is het verschil met een rainy day fund? Het zit hem in de grootte van het financieel vangnet. Bij een rainy day fund is een bepaalde hoeveelheid geld gereserveerd voor kleine (onverwachte) uitgaven, zoals een autoreparatie of een reparatie in huis. Het heet een ‘fonds voor een regenachtige dag’, omdat je net zoals je je plannen moet aanpassen bij onverwacht weer, je een financiële back-up moet hebben voor onverwachte uitgaven. Je verwacht een onweersbui evenmin als een kapotte wasmachine, maar beide kunnen elk moment gebeuren. Een noodfonds is een groter financieel vangnet. Als je je baan verliest, of je komt in de problemen door een scheiding of ziekte, kan een noodfonds fijn zijn. Het idee erachter is dat je verrassingssituaties (dat klinkt leuker dan het is) financieel aan kan zonder dat je aan je geld moet komen wat naar andere ‘normale’ kosten zou moeten gaan, naar bijvoorbeeld je hypotheek of huur, of energierekkingen en boodschappen.

Een rainy day fund is dus vaak kleiner dan een noodfonds, maar beide zijn ze belangrijk voor je financieel plan. Door geld beschikbaar te stellen voor onverwachte uitgaven, kunnen extra kosten gedekt worden zonder dat je er heel veel van merkt. Als je bijvoorbeeld geen noodfonds of rainy day fund hebt, moet je misschien wel beroep doen op een persoonlijke lening. En dat kost weer geld.

Hoeveel geld stop je erin?

Het is verstandig om een bepaald bedrag in gedachten te hebben als je een rainy day fund wil creëren, dat zal ervoor zorgen dat je spaarplan concreter is. Je weet precies hoeveel geld je apart zet iedere maand om je doel te kunnen bereiken. Het verschilt wat voor jou een geschikt bedrag is, maar experts stellen dat 1.000 en goed beginpunt is. In het ideale geval kies je een bedrag die gelijk is aan het hoogste bedrag dat je denkt te verwachten op een ‘stormachtige dag’. De prijzen voor autoreparaties variëren natuurlijk, maar je kunt wel zoeken hoeveel geld het kost om de remmen of dynamo te repareren om een duidelijk idee te krijgen.

Met een solide bedrag in je rainy day fund, zul je merken dat het verschillende voordelen heeft. Zo voel je je rustiger, je weet immers dat je onverwachte kosten kunt veroorloven. Nog belangrijker is het feit dat je de kosten kúnt dekken zonder te hoeven grijpen naar een persoonlijke lening of het op je creditcard in rekening brengt. Bovendien helpt het je financiële discipline op te bouwen, maak er een consistente gewoonte van.

Weet je zelf niet zo goed waar je moet beginnen? Een financieel adviseur kan je adviseren door naar je huidige financiën te kijken en je helpen een spaarplan te maken

Hoe spaar je voor een rainy day fund?

Er zijn verschillende manieren om een rainy day fund op te bouwen. Een goed uitgangspunt kan zijn om een automatische betaling in te stellen. Zodra er geld binnenkomt, gaat direct een deel ervan naar het fonds. Een ander idee kan zijn om een ‘rainy day fund pot’ te creëren, en dat kan best door een fysiek potje te gebruiken. Iedere keer als je contant geld hebt, doe je het in de pot. Je fonds begint dan klein, maar wordt steeds meer en meer.

Een back-up om onverwachte uitgaven te dekken op dagen met donkere wolken door een rainy day fund te creëren brengt echt veel rust. Zo heb je net een beetje extra geld beschikbaar waardoor de zon óók op toekomstige regendagen zal verschijnen. 😉

Meer over geldzaken:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Een rainy day fund: wat is het en waarom is het slim om er eentje te creëren
Sluiten