Rachelle Abbas
Rachelle Abbas | LinkedIn Kids 17 jan 2019

Dit waren jullie reacties op de opvoedkwestie van week 3

Wij stelden afgelopen week de vraag aan jullie de opvoedkwestie van een andere ouder ‘op te lossen’. Want zeg nou eerlijk: de kennis én steun van andere moeders is soms precies wat je nodig hebt. Daarnaast heb jij als moeder natuurlijk ook veel ervaringen opgedaan waarmee je nieuwe en toekomstige moeders kan helpen door je tips, ervaringen en kennis van het moederschap te delen.

Op het Mamaforum schreef deze moeder over haar opvoedkwestie. Samen met haar man kiest ze (bewust) voor een traditionele opvoeding met veel regelmaat en duidelijkheid. Ja is ja, nee is nee, ze eten zo gezond mogelijk, als hun zoontje stout is krijgt hij een beetje straf. Toch moeten ze zich vaak verdedigen. Ze vraagt om advies: ‘Wat moet ik hiermee doen? Mijn man en ik staan achter onze opvoeding, maar om me altijd maar te moeten verdedigen is erg vermoeiend.’

Reacties op de opvoedkwestie

Je kunt de hele opvoedkwestie hier nog eens nalezen. Jullie gaven via Facebook en het Mamaforum massaal advies. Lees hieronder een greep uit alle reacties:

1. Tamara vraagt zich af of deze moeder advies wil, of vooral wil aangeven dat haar opvoeding beter is

2. Saya wil aan deze moeder meegeven dat ze het goed doet

3. Karin vindt het sneu dat het kind als enige geen snoep krijgt op feestjes

4. Susan vindt niet alles in deze kwestie heel vriendelijk of vrij van oordelen overkomen

5. Kizzy vindt het heel herkenbaar

Zo reageerden jullie via het Mamaforum:

1. Johanna 
Blijf achter de opvoeding staan. Wij zijn ook redelijk streng vanaf jongs af aan. Wij vinden het normaal dat onze kinderen ons met respect behandelen. Want wij behandelen hun ook met respect. Wij verwachten van onze kinderen dat ze met twee woorden spreken en we fluiten ze ook terug wanneer ze te ver gaan. Komt vaak militaristisch over, maar werkt goed. Mijn man is militair en heeft jongeren opgeleid en is er achter gekomen dat de beleefdheidsnormen soms ver te zoeken zijn bij de jongeren, maar ook bij de volwassenen.

2. Zwarte Draak
Ik zeg blijf zo door gaan. Wij zijn iets losser in onze uit huis en feestjes snoep beleid maar thuis water, groenten en niet te veel fruit. Ook ik spreek ze streng toe bij niet luisteren en zo nodig midden in de supermarkt een strafronde. Ook zijn wij erg strikt in het verkeer, buiten op straat luisteren anders direct straf – verkeergevaarlijke buurt helaas. Ik merk dat openbare terechtwijzig van kinderen op straat als zielig wordt gezien voor de kinderen in plaats van krachtig van de ouders. Mijn motto geen opgevoede kinderen zonder offers of misplaatste schaamte.

3. Drolientje
Ik vind het heel normaal dat je je kinderen aanspreekt als ze iets uitspoken dat niet hoort. Mijn plan is ook om mijn dochter (en eventueel andere kinderen) zo gezond mogelijk op te voeden en zo weinig mogelijk koeken te laten eten. Tegenwoordig hebben heel wat kinderen overgewicht van jongsafaan en ik vind persoonlijk dat dat echt niet oké is.

4. Kobra
Ja is ja en nee is nee. Dat is natuurlijk heel goed blijf dat bij behouden. Maar een kind tussen zo veel andere mensen en vooral kinderen aan de arm pakken en wijs maken van wat hij niet mag is natuurlijk niet leuk voor hem. Vergeet niet dat kinderen ook schaamgevoel hebben, alleen kunnen ze dat niet zo laten merken zoals wij dat doen. Denk eens hoe het zou zijn als jouw man je tussen veel mensen aan je arm pakt en zegt dat hij het niet leuk vindt dat jij met Tim en Tom praat, dat zal je niet leuk vinden. Verdedig je zelf niet wanneer mensen rare opmerkingen maken, zeg gewoon ‘mijn kind, mijn regels’.

5. Lotte2701
Alsof ik mijn eigen verhaal lees hier! Wij zijn ook “streng” volgens anderen, maar voelen ons hier goed bij. Ons zoontje voelt zich hier het beste bij. Regelmaat, rust, duidelijkheid, goede grenzen enzovoort. Ook hier alleen water en zoveel mogelijk gezonde voeding. Het scheelt nu nog dat hij ook bijna 2 is en nog niet geeft om snoep en koek. Hij kent snoep niet en kan een traktatie op de peutergym rustig afstaan of inruilen bij mij voor een stuk fruit #loedermoeder. Zolang we het nog tegen kunnen houden proberen we dat. Dus op je vraag wat je er mee moet doen: volhouden. Het is jullie kind, jullie opvoeding!

Heb je zelf een dilemma of een vraag? Open een topic op het mamaforum of mail naar [email protected] en wie weet kunnen andere moeders jou helpen.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Dit waren jullie reacties op de opvoedkwestie van week 3
Sluiten