Ruth Oei-Abraham
Ruth Oei-Abraham Algemeen 9 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

Reality tv-programma Big Brother komt terug op tv: wat als jouw kind zich zou aanmelden?

Zondagavond verscheen in het nieuws dat reality tv-programma Big Brother na jaren van afwezigheid terugkeert op de Nederlandse televisie.

Veel mensen vinden het heerlijke ‘guilty pleasure’ tv, maar zou je het nog steeds leuk vinden om naar te kijken als je zoon of dochter deel zou nemen aan het programma?

Reality TV: wat als jouw dochter of zoon zou deelnemen?

Temptation Island, Love Island, de Villa, Oh, Oh Cherso, Utopia, Ex on the Beach: allemaal reality TV waar elke aflevering weer veel mensen op afstemmen. En het is ook niet gek, het is makkelijke en vermakelijke kost met een hoog ‘OMG’ gehalte. En ook Big Brother kon sinds de eerste serie van start ging in 1999, rekenen op een grote groep trouwe fans die graag (mee)keken naar het wel en wee van de bewoners in het Big Brother Huis.

In een samenleving waarbij ‘beroemd zijn’ en ‘bekend’ worden steeds belangrijker lijkt voor jongeren, is deelnemen aan een reality tv-programma niet zo’n gekke stap. En als je kind een zangcarrière ambieert of supermodel wil worden, dan kan je mee doen aan The Voice (Kids) of Holland’s Next Top Model. Maar als je kind die ambities níet heeft, maar wel in de schijnwerpers wil staan, dan kunnen ze zich opgeven voor eerdergenoemde reality programma’s zoals Temptation Island, Love Island of nu dus ook weer Big Brother.

In hoeverre kán en mág jij als ouder je kind ‘behoeden’ voor deelname?

Laten we vooropstellen dat het een heel aanlokkelijk idee is voor jongeren. Vaak worden ze getrakteerd op een week gratis vakantie in een prachtige villa op een nog prachtiger eiland, omringd door knappe leeftijdsgenoten. Na afloop zijn ze ‘beroemd’ (al is het maar voor even) en in sommige gevallen worden ze gefêteerd door sponsors met kleding of cosmetische ingrepen.

Een paar pointers om het gesprek aan te gaan

Wij als ouders focussen ons niet zozeer op het plezier en de voordelen van het ‘nu’, maar meer op de nadelen en de bittere pil van ‘daarna’. Het simpele feit blijft dat je als ouder je meerderjarige kind niets kan verbieden, dus ook niet als het besluit om zich aan te melden voor het nieuwe seizoen van Big Brother. Maar wat kan je als ouder wel doen?

  • Een positieve insteek is key. We weten allemaal nog wel uit onze eigen jeugd dat hoe harder je moeder riep dat je iets níet mocht, hoe meer je het juist wél wilde doen. Het lijkt qua insteek een beetje op een ‘slecht nieuws gesprek’ – eerst altijd beginnen met iets positiefs. Dat het inderdaad klinkt als een leuk programma en dat je snapt dat het een aanlokkelijk idee is.
  • Laat je kind eerst haar verhaal doen. Waarom het haar een leuk idee lijkt, hoe ze het voor zich ziet en wat ze verwacht van eventuele deelname aan een reality tv-programma.
  • Spreek je twijfel uit, zonder te vervallen in verbieden, dreigen of het hele idee neer te sabelen. Je kunt wel vragen of ze heeft nagedacht over de mogelijkheid dat het eventueel niet uitpakt zoals zij het voor ogen heeft. Dat deelname ook impact kan hebben op niet alleen de directe periode erna, maar ook als je tien jaar later je eerste sollicitatiegesprek hebt. Met dank aan het internet waar alles (en dan ook echt álles) voor eeuwig bewaard blijft.
  • Zoek samen op datzelfde internet naar verhalen van oud-deelnemers. Niet alleen de negatieve ervaringen, maar ook naar positieve verhalen. Bespreek de beelden die je ziet van programma’s zoals Temptation Island, of de recente commotie die is ontstaan naar aanleiding van een aantal afleveringen van De Villa. Als gevolg van de beelden van laatstgenoemde (waarin de wensen van de vrouwelijke deelnemers niet leken te worden gerespecteerd door de mannelijke deelnemers) zijn er een tijd lang geen reality tv-programma’s uitgezonden op de Nederlandse televisie.
  • Wijs dus niet teveel met het vingertje, verval niet in ‘als jij, dan …’ maar je kan als ouder wel proberen om de ogen van je kind te openen voor de potentiële consequenties van deelname.

Het zal toch niet?

Hoewel we als ouder allemaal denken ‘ons kind wil daar never, nooit aan meedoen’, zal het je verbazen hoeveel jongeren het idee wel degelijk leuk lijkt. Waar het gros van diezelfde jongeren het houdt op ‘een leuk idee’ zijn er genoeg die ook daadwerkelijk het idee omzetten in deelname aan een reality tv-programma.

De kans dat je kind met zijn of haar aanmeldingsmail bij je voor de deur staat, is misschien niet groot, maar nu ben je in ieder geval voorbereid. Een nieuwe serie van Big Brother is in de maak.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Reality tv-programma Big Brother komt terug op tv: wat als jouw kind zich zou aanmelden?
Sluiten