Recept: Amandel-pompoenmuffins voor bij herfstig weer

Culinair

Het is nu toch echt herfst buiten: koud en nat. Perfect weer om binnen iets lekkers te bakken passend bij dit seizoen. Wat dacht je van deze amandel-pompoenmuffins?

Voor dit recept hebben we nét wat voedzamere ingrediënten gekozen dan de standaard muffins: geen witmeel maar spelt- en amandelmeel, geen witte suiker maar ahornsiroop. En we voegen pompoen toe! Hebben de kleine mannen en vrouwen ook weer wat extra groenten binnen, mooi meegenomen!

Leuk om samen te bakken en de muffins blijven in een goed afgesloten trommel op een koel plekje drie dagen goed!

Amandel-pompoenmuffins

Nodig (6 grote muffins):

100 gram speltmeel* (of boekweit- of kikkererwtenmeel)
150 gram amandelmeel
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel baking soda
1 theelepel kruidnagelpoeder
1 theelepel kaneelpoeder
1/2 theelepel gemberpoeder
snufje nootmuskaat
2 eetlepels maanzaad
2 eieren
200 milliliter amandel- of kokosmelk**
50 milliliter olijfolie
3 eetlepels ahornsiroop***
300 gram pompoenpuree****
eventueel pecannoten

Bereiden:

1. Verwarm de oven voor tot 180 oC.
2. Zeef het speltmeel in een kom en voeg het amandelmeel, het bakpoeder, de bakingsoda, de specerijen en maanzaadjes toe. Roer goed door elkaar.
3. Klop in een andere kom 2 eieren los en voeg hieraan de amandel- of kokosmelk, olie, ahornsiroop en pompoenpuree toe.
4. Voeg de natte ingrediënten bij de droge en mix tot een glad beslag.
5. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes en bak de muffins in ongeveer 20-30 minuten in de oven, tot ze gaar en een beetje bruin zijn.

Bovenstaand recept komt uit het Easy Peasy Family kookboek.

Lees ook: Met deze tips laat je je kleuter beter eten >

*Witmeel is vaak geraffineerd waardoor er niet zoveel voedingsstoffen meer in zitten. We kiezen daarom voor speltmeel. Je kunt ook voor boekweitmeel of volkoren tarwemeel kiezen. Je kunt ook voor speltbloem kiezen.

**Als je amandel-of kokosmelk gebruikt, neem dan wel de variant waar geen extra suiker of zoetstof aan is toegevoegd, anders worden je muffins wel heel erg zoet! Je kunt natuurlijk ook kiezen voor gewone melk. Dan moet je wel wat extra ahornsiroep toevoegen.

***Ahornsiroop is een natuurlijke variant voor (witte)suiker. En hoewel het wat meer voedingsstoffen bevat heeft het net zoals suiker invloed op je bloedsuikerspiegel. Zoet blijft zoet zullen we maar zeggen.

****De pompoenpuree kun je van te voren maken: verwarm dan de oven voor tot 200 oC. Halveer 1 flespompoen in de lengte en leg hem met de bolle kant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet ongeveer 20-30 minuten in de oven. Als er op de schil bobbels ontstaan, is het vruchtvlees gaar. Schep de pompoen leeg, verwijder de pitten en pureer het vruchtvlees.

bluebelle.nl: online platform voor food inspiratie en informatie om je eetpatroon stap-voor-stap gezond(er) te krijgen. Thuishaven van EASY PEASY o.a. bekend van de must-have kookboeken Easy Peasy & Easy Peasy Family.

Meer leuke content? Like ons op Facebook