Recept: Beignets voor oudejaarsavond in plaats van ballen!

Culinair

Bij oud & nieuw horen oliebollen. I get it. En hoewel er met een zelfgemaakte oliebol op die ene dag van het jaar niet zo heel veel mis is, luistert het met oliebollen wat mij betreft toch best wel nauw. Met een beetje pech bijt je namelijk in een veel te vette nou ja… meelbal. En dus maken we dit jaar geen ballen maar beignets. Met meer appel dan meel. Echt geloof me: deze wil je maken!

Nodig:

– 8 appels (grote, stevige), 
– 50 gram kokosbloesem suiker,
– 1 eetlepel honing,  
– 1 theelepel kaneel,
– Flink wat plantaardige olie om in te ‘frituren’*, 
– 250 gram zelfrijzend bio bakmeel, 
– Mespunt zout, 
– 2 eieren losgeroerd, 
– 1 dl biologische melk, 
– 1,5 dl bier,
– Klein beetje poedersuiker.

Bereiden:

 
1. Boor de appels en schil ze. Snijd ze in dikke plakken.
2. Schep de suiker / honing en kaneel door elkaar en bestrooi de appelplakken ermee.
3. Verhit de olie in een hoge pan tot de damp er net afkomt. Het is wat lastig inschatten hoeveel olie je nodig hebt aangezien dat afhankelijk is van je pan. Zorg dat de laag olie hoog genoeg is om de beignets helemaal in onder te dompelen.
4. Zeef het bakmeel en zout in een kom.
5. Maak een kuiltje in het bakmeel en schenk er de eieren en melk in. Roer vanuit het midden tot een klontvrij beslag.
6. Roer daarna het bier er beetje voor beetje door. Haal de plakken appel één voor één door het beslag.
7. Bak ze in de olie goudbruin in 4 tot 5 min. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
8. Dien ze koud of warm op en strooi er poedersuiker (door een zeefje) over.

Tip: knoop tijdens het bakken een theedoek over je haren want anders ruik je dat de hele avond.

* Kies een plantaardige olie die je tot hoge temperatuur kunt verhitten. Geen olijfolie dus. Zonnebloemolie is misschien niet de meest gezonde olie maar voor dit recept wel geschikt. Kokosolie kan ook maar dat wordt wellicht wat kostbaar om daar een hele pan mee te vullen.

Lees ook: Recept: het ultieme borrelbrood gevuld met kaas en kruiden >

bluebelle.nl: online platform voor food inspiratie en informatie om je eetpatroon stap-voor-stap gezond(er) te krijgen. Thuishaven van EASY PEASY o.a. bekend van de must-have kookboeken Easy Peasy & Easy Peasy Family.