Recept: Brownie muffins met chocolate chunks & pindakaas swirl

Culinair

Zin om brownies te bakken, maar maak je graag individuele porties? Of wil je brownies makkelijker uitdelen op school, op je werk of aan vrienden? Bak dan deze megalekkere brownie muffins; gebakken in een muffinvorm. We maakten twee varianten: met pure chocolate chunks en met een pindakaas swirl.

Ingrediënten voor 16 muffins:

340 gram pure chocolade
1 theelepel vanille-extract of verse vanille
170 gram boter (op kamertemperatuur)
3 eieren
200 gram kristalsuiker
60 gram bloem
1 theelepel zout
Muffinvorm (liefst een siliconen)
Bakspray of boter
Optioneel:
muffinpapiertjes
Toppings:
Pure chocolate chunks (zo gekocht of een reep in stukjes gehakt)
Pindakaas

Zo maak je het:

Voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de (liefst siliconen!) muffinvorm in met bakspray of boter en gebruik eventueel nog muffinpapiertjes. Dit beslag is geen klassiek muffinbeslag, maar echt een sticky browniebeslag, dus het zal heel erg plakken. Goed invetten is dus super super belangrijk, anders krijg je je muffins er niet uit!

Het beslag:
Smelt de chocolade en de boter in een sauspan op het allerlaagste vuur, of au bain marie boven een pan met zacht kokend water. Laat het gesmolten mengsel daarna iets afkoelen.

Klop met een garde in een mengkom de eieren en de suiker samen tot een gladde massa. Voeg het vanille-extract en het zout toe en meng goed door.

Voeg het gesmolten boter-chocolademengsel toe; eerst een klein beetje (je wil de eieren niet garen!), en dan steeds wat meer, terwijl je blijft mengen met je garde.

Voeg nu de bloem toe en klop nog even goed door tot een glad mengsel. Schep met een (ijs)lepel (of giet, als je beslag mooi loopt) in je muffinvormpjes.

Toppings:
Nu kun je je gewenste toppings toevoegen (hoeft niet, mag wel). Wij deden in de helft van de vormpjes bakvaste pure chocolate chunks (je kunt deze een beetje in het beslag duwen). In de andere helft deden we een theelepeltje pindakaas en mengden deze even heel kort in een cirkelende beweging door het beslag in het vormpje. Zo creëer je een mooie pindakaas swirl.

Bakken:
Bak ongeveer 18 minuten. Het beste kun je na 16 minuten even testen met een satéprikker in het midden van een muffin: deze moet er niet volledig nat, maar ook niet gortdroog uitkomen. Laat daarna buiten de oven even een kwartiertje afkoelen in de vorm.

Kijk voor meer lekkere recepten op Culy.nl >

Meer leuke content? Like ons op Facebook