Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Eten 4 mei 2019

Vier Bevrijdingsdag met dit recept voor donuts met oranje glazuur!

Morgen is het Bevrijdingsdag en vieren we 75 jaar vrijheid in Nederland. Bij dit grote evenement hoort uiteraard een feestelijke traktatie. Gelukkig is het vandaag perfect weer om de keuken in de duiken. Doe dat schortje maar om en ga aan de slag met dit verrukkelijke recept voor donuts. Mét oranje glazuur en rood, wit, blauwe spikkels; lekker Hollands!

Het recept

Ingrediënten voor 30 donuts:

  • 10 gram gedroogde gist
  • 60 milliliter water (lauw)
  • 250 milliliter melk (lauw)
  • 3 eetlepels suiker
  • 100 gram boter
  • 575 gram bloem
  • 3 eieren
  • plantaardige olie – zoals zonnebloem – om in te frituren

Voor het glazuur: 

  • 250 gram poedersuiker
  • 3 eetlepels water
  • 2 druppels oranje kleurstof
  • rood, wit, blauwe spikkels

Keukengerei:

  • 2 grote kommen (waarvan 1 ingevet!)
  • een keukenmachine/mixer
  • een theedoek
  • een deegroller
  • een ronde uitsteker van 8 cm
  • een ronde uitsteker van 3,5 cm
  • bakplaat met bakpapier
  • een (frituur)pan
  • keukenpapier

TIP: Deze oranje tompoucen zijn ook om te smullen! 

Zo maak je de donuts: 

Stap 1 

Meng de gist, water, melk en 1 eetlepel suiker in een kom en zet het goedje apart, zodat de gist actief wordt. Schuimt het? Dan kun je het mengsel samen met de boter, bloem, eieren en de rest van de suiker mixen en kneden tot een plakkerig deeg. Leg het deeg in een ingevette kom, dek deze af met een theedoek en laat het deeg 45 minuten rijzen op een warme plek.

Stap 2 

Is het deeg in omvang verdubbeld? Kneed het dan nog 5 minuten tot het soepel en elastisch aanvoelt. Voorzie de werktafel van een vleugje bloem en rol het deeg uit tot 1,5 cm dikte. Steek de donuts uit met de uitsteker (de grootste voor het buitenste rondje en de kleinste voor het binnenste rondje). Leg de donuts om een met bakpapier beklede bakplaat en dek ‘m af met een theedoek. Laat ze nogmaals een half uur rijzen op een warme plek.

Stap 3 

Verhit de olie in een pan op halfhoog vuur. De olie mag maximaal 180 graden worden. Bak de donuts één voor één in 1 minuut per kant goudbrein en laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Mix de poedersuiker met de eetlepels water en de kleurstof en dip de inmiddels donuts in het glazuur en laat ze uitlekken op bakpapier. Garneer de donuts met de spikkels en smikkelen maar!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Pauline – Uitpaulineskeuken.nl (@uitpaulineskeuken) op

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Vier Bevrijdingsdag met dit recept voor donuts met oranje glazuur!
Sluiten