Recept: goddelijke (en makkelijke) apfelstrudel

Culinair

Niet naar Oostenrijk tijdens de krokusvakantie? Niet getreurd, want zo’n lekkere apfelstudel maak je gewoon zelf. Bij ons zusje Culy.nl vonden we dit heerlijke recept. Totaal niet moeilijk, binnen een mum van tijd op tafel en echt iedereen vindt het lekker. Happy baking!

Ingredienten (voor één apfelstrudel 4-6 personen):

2 stevige zure appels (Goudreinetten of Jonagold)
Merg van een half vers vanillestokje of 1 theelepel vanille-extract
40 gram amandelschaafsel
50 gram rozijnen (sultana’s)
Rasp + sap van een halve citroen
50 gram kristalsuiker
1 theelepel kaneel
6 vellen filodeeg
Zonnebloemolie of gesmolten boter
1 ei, losgeklutst + een scheutje melk
Poedersuiker, voor garnering

Zo maak je het:

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Wel de rozijnen 10 minuutjes in wat lauwwarm water. Rasp de citroenschil, pers de halve citroen en meng alles met het amandelschaafsel, de suiker, vanillezaadjes (of -extract) en kaneel. Dit mengsel kan prima enkele uren voor serveren worden gemaakt en bewaard in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een vel filodeeg horizontaal (dus met de lange kant in de breedte) op een grote snijplank. Bestrijk het gehele vel met zonnebloemolie of gesmolten boter, ongeveer een theelepel per vel. Leg hierop weer een vel, en bestrijk weer. Herhaal totdat je vier bladen op elkaar hebt liggen.

Verspreid het appelmengsel gelijkmatig over de onderste helft van het deeg, blijf ongeveer 2 cm van de randen. Dek af met 2 vellen filo (weer tussendoor bestrijken met olie of boter!).

Smeer alle randen in met het geklutste ei-melkmengsel. Rol voorzichtig tot een lange rol, druk de uiteinden toe om lekken te voorkomen en bestrijk ook de uiteindelijke rol met het ei-melkmengsel voor een mooie glans.

Leg de apfelstrudel op een ovenplaat en bak 25 tot 30 minuten op 200 graden.

Serveer warm of koud, gegarneerd met beetje extra amandelschaafsel en poedersuiker. Ook lekker: met een bolletje vanille-ijs of custard.

Ook heerlijk: deze chocoladecake, gemaakt zonder bloem!

Psst! Ga jij aankomend paasweekend naar het Culy Food Festival? Famme organiseert daar samen met Bluebelle speciale kookworkshops voor kinderen! Daarnaast zijn er nog talloze andere leuke dingen te doen en te ontdekken. Kom je ook?

Meer leuke content? Like ons op Facebook