Recept: ijstaart met avocado en citroen, oh la la!

Claire Easy Peasy 31 jul 2016 Eten

In een van mijn favoriete tentjes in Haarlem – Native – hebben ze af en toe een to die for key lime pie met onder andere avocado en citroen. Het volledige recept geeft de maakster van de taart niet vrij. Het is het geheim van de smid en daar heeft ze groot gelijk in.

Ik ben dus zelf maar de keuken ingedoken en gaan experimenteren. Dit recept komt echt een heel eind in de buurt en is ook superlekker, al zeg ik het zelf. De taart is wel erg machtig door de avocado en de noten, dus neem een klein stukje. Je kunt de taart prima in stukjes invriezen en lange tijd bewaren. Hij is namelijk het lekkerste als-ie nog een heel klein beetje bevroren is. Een avocado–citroen-ijstaart dus.

Nodig

Voor de bodem:
– 150 gram zachte medjool dadels
– 60 gram zonnebloempitjes
– 60 gram pompoenpitjes
– 50 gram havermout*
– 2 eetlepels kokosolie
– Beetje water if needed

Voor de vulling:
– 450 gram silk tofu, goed uitgelekt
– 150 gram zachte avocado (ongeveer 2)
– 80 ml limoensap
– 110 gram kokosolie
– 4 eetlepels ahornsiroop
– vanille**
– optioneel: klein blokje pure chocolade

* Ik heb voor de bodem havermout gebruikt, omdat mijn jongens allergisch zijn voor noten. Je kunt ook cashewnoten of amandelen gebruiken. Als je dat doet, laat de noten dan wel even van te voren weken (ongeveer 1,5 a 2 uurtjes).

** zest uit 1 boon of 1 theelepel pasta of extract.

ijstaart citroen avocado

Bereiden:

Voor de bodem:
Doe alle ingrediënten in een keukenmachine of handmixer geschikt voor noten. Pulseer de ingrediënten totdat het allemaal heel fijn is en enigszins aan elkaar plakt. Mocht het te droog zijn, dan doe je er nog wat water bij.

Beleg een taartbodem, of een ovenschaal, met bakpapier en doe hier het mengsel voor de bodem in, verdeel het over de bodem, druk goed aan met je handen en/of de achterkant van een lepel. Zet in de diepvries terwijl je vulling gaat maken.

Voor de vulling:
Schil de avocado’s en ontdoe ze van hun pit. Pers de limoen en mocht je een vanillepeul gebruiken, snijd deze dan open en haal met de achterkant van een lepeltje de zaadjes eruit.

Smelt de kokosolie au bain-marie en zet even apart. Doe alle andere ingrediënten in een keukenmachine of een maatbeker en blend totdat je een glad mengsel hebt. Giet nu de kokosolie erbij en meng het geheel nog een keer goed.

Haal de bodem uit de vriezer, schep de vulling op de bodem en strijk glad. Zet de taart voor minimaal 2 uurtjes in de vriezer.

Haal de taart uit de vriezer, laat de hele taart een beetje ontdooien zodat je er punten of vierkantjes van kunt snijden. Zet dat wat je niet op gaat eten weer terug in de vriezer – eventueel in losse porties – en laat dat wat je wel gaat eten nog iets verder ontdooien.

Garneer eventueel met nog wat geschaafde, pure chocolade.

Dit is ook een heerlijk recept: luchtige chocoladecake zonder bloem! >

bluebelle.nl: online platform voor food inspiratie en informatie om je eetpatroon stap-voor-stap gezond(er) te krijgen. Thuishaven van EASY PEASY o.a. bekend van de must-have kookboeken Easy Peasy & Easy Peasy Family. Neem eens een kijkje op Bluebelle en Easy Peasy Kids.

[likebutton]Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken!”[/likebutton]

Reageer op artikel:
Recept: ijstaart met avocado en citroen, oh la la!
Sluiten