Havermout en bananen? Zo bak je de de perfecte oerhollandse pannenkoeken!
“Wat willen jullie eten?” “PANNENKOEKEN!” Juist ja, deze zoete versnaperingen zijn al eeuwenlang hét favoriete gerecht van kinderen. Tegenwoordig zie je talloze variaties voorbij komen. Van havermout tot bananen en red velvet; zoetekauwen kunnen hun hart ophalen met al die bijzondere recepten. Maar als je het mij vraagt gaat er niets boven échte pannenkoeken, zoals mijn oma die bakt. Niet zo dun als een Franse crêpe en niet zo dik als American pancakes, maar de juiste middenweg! Vol van smaak én nog lekkerder met stroop, poedersuiker of appen en kaneel.
Wist je trouwens dat de eerste vermeldingen van pannenkoeken in de geschiedenis in China en Nepal te vinden zijn? Dit oude recept werd door kruisvaarders mee terug genomen naar Nederland in de 12e eeuw. Het hoofdingrediënt was boekweit en de eerste pannenkoeken bestonden dan ook uit boekweit, water, melk, gesmolten boter en een vleugje bloem. In de middeleeuwen gaven Nederlanders hun eigen draai aan het recept en zo ontstond de oerhollandse pannenkoek! Dit recept herken je vast uit het kookboek van je grootmoeder.
Het recept voor Hollandse pannenkoeken
Voor een flinke stapel pannenkoeken neem je:
- 400 gram bloem
- 3 eieren
- 800 milliliter melk
- een snufje zout
- eventueel een zakje vanillesuiker
- roomboter om te bakken
Dit zet je klaar op de werktafel:
- een koekenpan
- een beslagkom
- een grote kom
- garde (of een mixer)
- huishoudfolie
- een soeplepel
Zo bak je de pannenkoeken:
Doe de bloem in de beslagkom en maak een kuiltje. Klop de eieren en de melk door elkaar in de grote kom en voeg dit mengsel al roerend toe aan de bloem. Is het beslag glad? Roer dan 2 eetlepels boter, een snufje zout en eventueel de vanillesuiker door het beslag. Dek de beslagkom af met folie en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast.
Smelt wat boter in de koekenpan – op middelhoog vuur – en schenk het beslag in de pan met een soeplepel. Draai de pan goed rond om het beslag over de hele bodem van de pan te verdelen. Is de bovenkant van de pannenkoek droog? Draai de pannenkoek dan om, zodat je de pannenkoek aan beide kanten goudbruin bakt.
Voor je het weet heb je een grote stapel op tafel getoverd! Je kunt uiteraard ook meerdere koekenpannen gebruiken om tijd te besparen. Er zijn heel veel manieren om je pannenkoek te versieren. Zo kun je kaas, spek, appelrasp, kaneel of rozijnen door je beslag mixen. Maar pannenkoeken smaken ook lekker met chocoladepasta, vers fruit, poedersuiker, stroop of hagelslag.
Eet smakelijk!
Dit bericht bekijken op Instagram