2 x recepten om oliebollen te bakken: klassiek én met een chocoladetwist
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F12%2FRecept-oliebollen-Bord-met-oliebollen-met-poedersuiker.jpg)
Oudejaarsavond is niet compleet zonder oliebollen. Deze vette, maar óóó zo lekkere, hap is voor velen van ons een guilty pleasure… Heb je zin om deze feestelijke lekkernij een keertje zelf te bakken? Dat kan! Met deze twee recepten tover je de lekkerste oliebollen uit je eigen keuken.
Ga je voor de klassieke oliebollen of kies je voor de oliebollen met chocolate chips en salted caramel? Het water loopt ons al in de mond…
Recept 1: klassieke oliebollen
En zelfs bij dit oude, maar vertrouwde recept kan je een andere kant op gaan met rozijnen, appel en cognac. Niets moet, alles mag.
Dit heb je nodig (voor 30 oliebollen):
- 750 gram bloem
- een goede snuf zout
- 2 eieren
- 40 gram roomboter
- 13 gram gedroogde gist
- 750 ml melk
- 50 gram basterdsuiker
- 300 gram rozijnen*
- 100 ml cognac*
- 2 goudreinetten (appels)*
- poedersuiker
(*) Rozijnen (geweld in cognac) en appels zijn optioneel. Wil je ‘gewone’ oliebollen, laat deze dan weg.
Zo maak je deze lekkernij:
Giet de cognac over de rozijnen en giet er water op totdat ze onderstaan. Neem een keukenmachine of doe het op de ouderwetse manier: in een kom met een garde. Meng in een keukenmachine (of met de garde) de bloem met het zout.
Verwarm de melk tot dat hij lauw is. Meng de gist en de basterdsuiker met de lauwe melk, smelt de boter ondertussen in een pannetje. Giet de melk langzaam bij de bloem in de keukenmachine. Doe voorzichtig de eieren en de gesmolten boter in de machine erbij.
Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij ze in blokjes. Meng de gewelde rozijnen (zonder de cognac dus…) en de appelblokjes erdoorheen. Laat de machine doorkneden.
Doe het beslag in een grote kom en laat het deeg rijzen met een vochtige doek over de kom, 1 uur lang. Je kan het het best laten rijzen op kamertemperatuur.
Na 50 minuten kan je alvast de frituurpan aanzetten op 160 graden. Je kan het best frituren in zonnebloemolie. Haal nu twee eetlepels door de hete olie en neem een bolletje beslag met de eetlepels, leg deze in de olie. Frituur het beslag nu totdat het goudbruin is. Dep het af op keukenpapier. Bestrooi ze met poedersuiker en serveer.
Recept 2: chocolate chip oliebollen met salted caramel
Nou, hier maak je gegarandeerd vrienden mee, vooral met de kids! Dat kan toch niet anders?
Dit heb je nodig (voor 30 oliebollen):
- 1,5 tot 2 liter (zonnebloem)olie, voor het frituren
- 750 gram bloem
- 750 ml melk
- 13 gram gist
- 50 gram donkere basterdsuiker
- 2 eieren
- 40 gram ongezouten roomboter
- een snuf zout
- 200 gram chocolate chips
- salted caramel*
- eventueel: extra zeezout
- poedersuiker
(*) De oliebollen moeten na het bakken in de salted caramel worden gedoopt. Maak ‘m zelf of koop ‘m kant-en-klaar bij delicatessenwinkels als STACH of Dille & Kamille.
Zo maak je deze lekkernij:
Meng in een grote kom met een mixer de bloem met het snufje zout. Verwarm ondertussen de melk tot -ie lauw is. Voeg de gist en de suiker daaraan toe. Laat de boter smelten in een ander pannetje.
Giet de lauwwarme melk langzaam bij de bloem, terwijl je de mixer laat draaien. Voeg dan ook de gesmolten boter toe en daarna de eieren, één voor één. Meng daarna de chocolate chips door het beslag.
Schep het beslag in twee kommen, dek af met een vochtige theedoek en laat een uurtje staan, om te rijzen.
Als het oliebollenbeslag is gerezen, kun je de olie gaan verhitten, tot 160 graden. Gebruik daarvoor een frituurpan of een niet al te brede pan en een kookthermometer. Wij gebruikten zonnebloemolie om te frituren.
Haal twee eetlepels door de warme olie, schep een bergje beslag op de lepels en laat het beslag voorzichtig in de hete olie glijden. Let op: doe niet teveel oliebollen tegelijk in de hete olie, want dan zakt de temperatuur te ver naar beneden.
Blijf de temperatuur van je olie in de gaten houden: als het te warm wordt, zet je het vuur iets lager en vice versa.
Als de oliebollen mooi bruin zijn, schep je ze op een bord met een dubbele laag keukenpapier om uit te lekken.
Serveer de chocolate chip oliebollen met poedersuiker en doop ze in een kommetje met salted caramel. Of slinger met een lepeltje wat sliertjes salted caramel over de oliebollen heen. Maak af met een klein beetje grof zeezout.
Lees ook:
- Waarom een rustdag tussen de feestdagen een goed idee is (voor het hele gezin)
- Jarig rond de feestdagen: 24 moeders vertellen hoe ze er toch een feestje van maken