Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Eten 23 feb 2019

Zelf gezonde ontbijtkoek zonder geraffineerde suiker maken

Ontbijtkoek is niet alleen favoriet tijdens het ontbijt. Veel Nederlanders schuiven dagelijks een plakje met boter naar binnen als tussendoortje. Het is inmiddels wel bekend dat de meeste ontbijtkoeken die in de supermarktschappen te vinden zijn vol geraffineerde suikers zitten. Dat maakt dat dit tussendoortje niet bepaald verantwoord is. Zo maak je zelf gezonde ontbijtkoek.

Gezonde ontbijtkoek maken

Natuurlijke suikers zijn nog steeds suikers, maar wel gezonder dan de geraffineerde variant. En laten we eerlijk zijn; baksels uit eigen oven smaken een stuk aangenamer.

gezonde ontbijtkoek en koffie
Bron: Daria Shevtsova via Pexels

Ingrediënten

  • 200 ml melk
  • 250 gram volkoren tarwemeel/ speltmeel
  • 100 gram honing/agavesiroop
  • 100 gram ongezouten noten naar keuze
  • 1 ei
  • 3 eetlepels (ongezoete) appelstroop
  • 2 eetlepels koekkruiden
  • 1 eetlepel vijfkruidenpoeder
  • 2 theelepels bakpoeder
  • een snufje zout

Ook nodig

  • een oven
  • een keukenmachine/mixer
  • 2 grote kommen
  • bakpapier
  • een cakevorm (1 liter)

Het recept

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Meng de melk, ei, honing, appelstroop, de koekkruiden en de vijfkruiden in een kom tot een glad mengsel.

In een andere kom mix je het meel, bakpoeder en een flinke snuf zout. Voeg de twee mengsels bij elkaar in een keukenmachine of gebruik de mixer om er een glad geheel van te maken.

Bekleed de cakevorm met bakpapier en verdeel het mengsel over de vorm.

Strooi de ongezouten noten eroverheen en schuif de ontbijtkoek in de oven.

Bak de gezonde ontbijtkoek ongeveer 40 minuten af en controleer af en toe of ‘ie gaar is door er een vork in te prikken.

Komt de vork schoon uit koek? Laat ‘m dan even afkoelen voor ‘t smullen.

Meer heerlijke recepten

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Eefkooktzo

Reageer op artikel:
Zelf gezonde ontbijtkoek zonder geraffineerde suiker maken
Sluiten