Hét recept voor Koningsdag: zo maak je zelf oranje tompoucen

Eten Chiara Izelaar 20 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

De verjaardag van onze koning vieren we natuurlijk met heerlijke snuisterijen. Zo mogen oranje tompoucen niet aan het feestje ontbreken. Je kunt de jouwe uiteraard scoren bij de Hema of een supermarkt. Maar omdat het zo gezellig is om samen met je kinderen te bakken kun je net zo goed zelf de keuken in duiken. Dit recept kost je immers maar een half uurtje en het resultaat is om te smullen.

Wanneer je dit eenmaal hebt geprobeerd wil je ze voortaan áltijd zelf maken.

Het recept voor Oranje tompoucen

Ingrediënten voor 4 tompoucen:

  • 8 plakjes bladerdeeg
  • 250 milliliter melk
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 2 eierdooiers
  • 2 eetlepels bloem
  • 125 milliliter slagroom
  • 1 blad gelatine
  • 100 gram poedersuiker
  • een vleugje wortelsap

Hoe eet je een tompouce? Culy legt uit

Zo maak je de tompoucen

Stap 1: 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien en leg 2 plakjes op elkaar (doe dit met alle plakjes!). Rol ze uit en prik ze in met een vork. Snijd de randjes zo recht mogelijk en halveer de plakjes; nu heb je er 16! Plaats het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het ongeveer 10 minuutjes rusten. Bak het bladerdeeg in ongeveer 20 minuten goudbruin en laat het bladerdeeg goed afkoelen.

Stap 2: 

In de tussentijd kun je aan de slag met de banketbakkersroom door 200 milliliter melk en de suiker aan de kook te brengen. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Meng het merg met de eidooiers en roer de overgebleven melk én de bloem door dit goedje. Voeg het vervolgens toe aan het pannetje met de kokende melk en kook dit al roerend door. Spoel een bakplaat af met koud water en schenk het mengsel erin. Dek het af met plastic folie en laat het goed afkoelen.

Stap 3: 

Week de gelatine in een bakje met koud water en klop de slagroom stijf. Roer de banketbakkersoom los in een kom. Knijp de gelatine uit en smelt het in een pannetje. Roer de gelatine vervolgens door de banketbakkersroom. Spatel de slagroom erdoor en laat het goedje opstijven in de koelkast.

Stap 4: 

Roer de wortelsap door de poedersuiker en bestrijk de bovenkant van 8 plakjes bladerdeeg. Schep de banketbakkersroom in een spuitzak en spuit de inhoud op de overige 8 plakjes bladerdeeg. Leg de plakjes mét glazuur erop en spuit er eventueel slagroom, spikkels en andere decoratie op. Cheers op de koning! 

Slijm maken met scheerschuim: zó maak je het in een handomdraai!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme