Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Eten 26 apr 2019

Hét recept voor Koningsdag: zo maak je zelf oranje tompoucen

De verjaardag van onze koning vieren we natuurlijk met heerlijke snuisterijen. Zo mogen oranje tompoucen niet aan het feestje ontbreken. Je kunt de jouwe uiteraard scoren bij de Hema of een supermarkt. Maar gezien er toch slecht weer is voorspeld voor Koningsdag kun je net zo goed zelf de keuken in duiken. Dit recept kost je immers maar een half uurtje en het resultaat is om te smullen.

Het recept

Ingrediënten voor 4 tompoucen:

  • 8 plakjes bladerdeeg
  • 250 milliliter melk
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 2 eierdooiers
  • 2 eetlepels bloem
  • 125 milliliter slagroom
  • 1 blad gelatine
  • 100 gram poedersuiker
  • een vleugje wortelsap

Zo maak je de tompoucen: 

Stap 1: 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien en leg 2 plakjes op elkaar (doe dit met alle plakjes!). Rol ze uit en prik ze in met een vork. Snijd de randjes zo recht mogelijk en halveer de plakjes; nu heb je er 16! Plaats het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het ongeveer 10 minuutjes rusten. Bak het bladerdeeg in ongeveer 20 minuten goudbruin en laat het bladerdeeg goed afkoelen.

Stap 2: 

In de tussentijd kun je aan de slag met de banketbakkersroom door 200 milliliter melk en de suiker aan de kook te brengen. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Meng het merg met de eidooiers en roer de overgebleven melk én de bloem door dit goedje. Voeg het vervolgens toe aan het pannetje met de kokende melk en kook dit al roerend door. Spoel een bakplaat af met koud water en schenk het mengsel erin. Dek het af met plastic folie en laat het goed afkoelen.

Stap 3: 

Week de gelatine in een bakje met koud water en klop de slagroom stijf. Roer de banketbakkersoom los in een kom. Knijp de gelatine uit en smelt het in een pannetje. Roer de gelatine vervolgens door de banketbakkersroom. Spatel de slagroom erdoor en laat het goedje opstijven in de koelkast.

Stap 4: 

Roer de wortelsap door de poedersuiker en bestrijk de bovenkant van 8 plakjes bladerdeeg. Schep de banketbakkersroom in een spuitzak en spuit de inhoud op de overige 8 plakjes bladerdeeg. Leg de plakjes mét glazuur erop en spuit er eventueel slagroom, spikkels en andere decoratie op. Cheers op de koning! 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Wapen van kennemerland (@wapenvankennemerland) op

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Hét recept voor Koningsdag: zo maak je zelf oranje tompoucen
Sluiten