Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Eten 14 mei 2015

Recept: Pasta met lentegroenten & prosciutto à la Yvette

Onze collega’s van Culy.nl doken de keuken in om dit heerlijke gerecht uit het veelgeprezen kookboek Homemade Zomer van Yvette van Boven te maken. Schelpjespasta (in ons geval pipe rigate) met groene asperges, verse doperwten, geslonken kropsla, Parmezaan en goddelijke rauwe prosciutto ham. Does it get any better?

INGREDIËNTEN

VOOR 4 PERSONEN:
2 eetlepels boter
2 eetlepels olijfolie (+ extra om erbij te serveren)
1 dikke sjalot, fijngehakt
grof zeezout en versgemalen peper
100 ml droge witte wijn
100 ml kippenbouillon
1 bos groene asperges, kontjes eraf
200 gram verse doperwten
500 gram schelpjespasta (orecchiette of pipe rigate)
1 kropje kropsla, in grove stukken
150 gram Parmezaanse kaas, fijngeraspt
200 gram Prosciutto ham, in repen gescheurd

STAP 1

Smelt de boter met de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de sjalot toe. Bestrooi met grof zeezout en peper naar smaak. Smoor de uitjes op zacht vuur tot ze glazig zijn (dus niet bruin), 7 tot 8 minuten. Voeg de wijn toe, draai het vuur wat hoger en kook ongeveer 3 minuten in. Giet de bouillon erbij en breng opnieuw aan de kook. Draai dan het vuur uit tot gebruik.

STAP 2

Zet een kom met koud water en ijsblokjes klaar voor gebruik.
Kook de asperges in een grote kookpan met kokend gezouten water in maximaal 2 tot 4 minuten (afhankelijk van de dikte van de asperges) beetgaar. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en breng ze over naar een grote kom met ijswater.

STAP 3

Kook vervolgens de doperwten in 2 minuten beetgaar in dezelfde pan. Schep ze met een zeef of schuimspaan uit het water en doe ze bij de asperges in het ijswater.

STAP 4

Kook dan de pasta beetgaar in dezelfde pan water (check de verpakking voor het aantal minuten). Giet de pasta af als hij al dente is, maar bewaar circa 200 ml van het kookwater.

STAP 5

Verwarm de pan met de gebakken uitjes opnieuw en voeg de slabladeren toe en schep ze om, tot ze net gaan slinken, ongeveer 1 minuut. Voeg de uitgelekte asperges en doperwten toe en laat ze meewarmen.
Schep de pastaschelpjes er in de pan doorheen en bestrooi met driekwart van de Parmezaanse kaas. Voeg, als de saus te droog is, wat kookwater toe. Breng alles nog even op smaak met zout en peper.

STAP 6

Schep de pasta in een grote ondiepe schaal. Bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas en leg de reepjes prosciutto erop en besprenkel met extra vergine olijfolie.

Kijk voor meer lekkere recepten op Culy.nl!

Psst! Kijk ook even naar dit goddelijke recept voor citroen-yoghurtcake met verse frambozen >

Reageer op artikel:
Recept: Pasta met lentegroenten & prosciutto à la Yvette
Sluiten