Recept: rabarber cheesecake met frambozen en vanille

Het seizoen is weer begonnen!

Culinair

Ken je dat gevoel dat zodra er weer verse rabarber verkrijgbaar is, je handen gaan kriebelen? Onlangs maakte Culy geroosterde rabarber uit de oven met frambozen en sinaasappel. Superlekker door de yoghurt, maar ook zálig als topping op een cheesecake.

Houd jij van rabarber, frambozen en vanille? Lees dan snel verder.

Benodigdheden:

– 200 gram digestive koekjes
– 75 gram ongezouten roomboter
– 600 gram roomkaas
– 5 eieren
– 1 vanillestokje
– 150 gram kristalsuiker
– Sap van 1 citroen
– 2 blaadjes gelatine
– 1 portie van geroosterde rabarber (gemaakt van 700 gram rabarber)
– springvorm met een doorsnee van 20 centimeter

1

Maal in een keukenmachine de koekjes met een snufje keukenzout fijn en smelt ondertussen de boter. Meng met elkaar. Bekleed de bodem en zijkanten van een springvorm met bakpapier en verdeel het boter-koekjesmengsel over de boter. Strijk glad met de bolle kant van een lepel of klein paletmesje. Laat de bodem ten minste een uur (liever twee uur) ‘hard’ worden in de koelkast.

2

Verwarm je oven voor op 160 graden. Roer de roomkaas glad met een garde of (staande) mixer. Voeg de suiker toe en meng goed. Roer nu één voor één de eieren door het roomkaasmengsel en voeg pas een volgend ei toe als de vorige volledig is opgenomen.

3

Zorg dat het beslag goed gemengd is, maar niet te luchtig. Voeg nu het vanillemerg (bewaar het stokje voor later) en het citroensap toe en giet het mengsel op de bodem. Bak de cheesecake gedurende 50-55 minuten in de oven, maar check na 45 minuten hoe ver hij is.

4

Is de cake al vrij bruin, maar nog niet gaar? Bedek de bovenkant dan met een stuk aluminiumfolie en laat zo nog tien minuten doorgaren. Laat de cheesecake volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Doe dit liever niet in de koelkast, hierdoor kan de structuur korrelig worden.

5

Week ondertussen de gelatineblaadjes in koud water en verwarm de rabarber (inclusief het vrijgekomen vocht!) met het overgebleven vanillestokje op laag vuur. Knijp wanneer de rabarber warm is (niet heet!) de gelatine uit en meng door de rabarber. Roer voorzichtig en zet vuur uit. Laat afkoelen, maar voorkom dat de gelatine zijn werk al gaat doen en verwijder het vanillestokje.

6

Garneer nu de taart met de rabarber. Dit kun je netjes doen, in bijvoorbeeld een mooi patroon, maar je kunt het ook er ‘slordig’ over verdelen. Laat de rabarber cheesecake nog minstens een uur in de koelkast koelen, zodat de gelatine stijf wordt.

Laat ons weten wat je van dit recept vindt via onze Facebook!

Kijk voor meer lekkere recepten op Culy.nl >

Zo maak je eigen fruitijs met rabarber, gember en aardbeien >

Meer leuke content? Like ons op Facebook