Sophie Nortier
Sophie Nortier | LinkedIn Eten 15 jan 2020

Lekker voor de kids! #14 Schnitzel met friet en koolsla

Elke week delen we een nieuw recept met je dat geschikt is voor kids. Zo stouw je zelfs bij de moeilijkste eters een portie groenten naar binnen en veel van deze recepten zet je ook nog eens binnen een handomdraai op tafel. Deze week delen we een recept van Culy redacteur Nancy van Batenburg: Schnitzel met friet en koolsla.

Nancy heeft ons (weer) enorm geholpen, want zij heeft jaren lang verschillende schnitzelrecepten getest en heeft de perfecte samenstelling gevonden voor de knapperigste en meest smaakvolle korst. En laat dat nou net zijn waar de meeste kids om staan te springen! En wijzelf natuurlijk stiekem ook.

De koolsla is dankzij de worteltjes lekker zoet en heeft met deze kleurigheid vrij weinig weg van een bord gezonde groenten. Schep daarbij nog een goede lading lekkere patattekes op en je kids eten geheid hun hele bordje leeg.

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 700 gram frietjes (verse of uit de diepvries)

Voor de koolsla:

  • 2 grote wortels, julienne gesneden
  • 200 gram witte kool, in reepjes
  • 200 gram rode kool, in reepjes
  • Klein bosje verse koriander, fijngehakt
  • Sap van 2 limoenen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel agavesiroop
  • Peper & zout

Voor de schnitzels:

  • 4 kipfilets, per stuk in 3 lange repen gesneden
  • 100 ml zonnebloemolie (of andere neutrale olie)
  • 2 eieren
  • 50 gram bloem
  • 80 gram panko
  • 40 gram zonnebloempitten
  • 1,5 eetlepel korianderzaad
  • 60 gram witte sesamzaadjes
  • 25 gram zwarte sesam
  • 1 theelepel gedroogde kurkuma
  • Zout & peper
  • 1 limoen, voor erbij

Overige benodigdheden:

  • Bakpapier
  • Deegroller

Kies qua frietjes voor de manier waarop jij ze het lekkerst vindt; bakken in de oven, frituren of gewoon lekker (laten) halen bij jouw favo frietboer in de buurt. Lees de bereidingsinstructies op de verpakking en volg de instructies. Vergeet niet het frituurvet of de oven goed voor te verwarmen.

Rasp/snijd alle kool, worteltjes en de koriander en zet het opzij tot na het bakken van de schnitzels.

De repen kipfilet kun je voor dit gerecht het best platslaan tot 1 cm dikte. Dit doe je door ze tussen twee velletjes bakpapier te leggen en er een paar keer hard op te slaan met de deegroller.

Kneus de zonnebloempitjes en het korianderzaad in een vijzel tot ze grofgehakt zijn. Doe dit in een diep bord en roer de panko, sesamzaadjes, kurkuma en wat zout erdoorheen. Daarnaast zet je nog twee diepe borden neer. Eén voor de bloem, met peper en zout. En één voor de losgeklopte eieren.

Voor het korstje om de kip haal je de stukken filet een voor een door de drie diepe borden. Stap 1 is het bloemmengsel, stap 2 de eieren en stap 3 het panko-zadenmensel. Zorg er bij die laatste voor dat het filetje goed bedekt is. Alleen op die manier krijg je een goede dikke korst.

Zet een grote koekenpan op het vuur en doe er flink wat zonnebloemolie in, een laag van ongeveer een 0,5 centimeter heb je wel nodig. Verwarm het op een halfhoog vuurtje en check even of het warm genoeg is door er een kruimeltje panko in te gooien. Begint het direct goed te sissen? Dan is het warm genoeg.

Doe bij het bakken niet te veel schnitzels tegelijk in de pan. Zorg ervoor dat ze genoeg ruimte hebben. Bak de schnitzels in 5 à 6 minuten gaar en krokant, tot ze goudbruin zijn. En keer ze halverwege om. Zijn ze klaar? Leg ze dan op een bord met een paar vellen keukenpapier. Dan kunnen ze goed uitlekken en blijven ze knapperig.

Voor de koolsla pak je een bakje en meng daarin de olijfolie, de agavesiroop, het limoensap en wat peper en zout naar smaak. Roer vervolgens de witte- en rodekool, de wortel en koriander erdoorheen.

That’s it! Leg alles op de borden en geniet!

Lees ook:

Culy

Reageer op artikel:
Lekker voor de kids! #14 Schnitzel met friet en koolsla
Sluiten