Eten 11 mrt 2019 Chiara Izelaar

Week Zonder Vlees: Recept voor vegetarische kapsalon

Eet jij iedere avond aardappelen, groenten en een stukje vlees? De Nationale Week Zonder Vlees vindt dat iedere dag vlees eten niet meer van deze tijd is. Daarom roept de organisatie alle Nederlandse burgers op om een week lang geen vlees en vis te consumeren. Veel mensen gaan ervan uit dat vegetariërs geen vlees eten, omdat zij het zielig vinden voor de dieren. Maar geen vlees eten heeft ook een goed effect op het milieu. Vervang jij jouw stukje vlees een week lang voor plantaardig voedsel? Dan bespaar je maar liefst 130 liter water, 13.3 kilogram uitstoot en 770 gram dierenvlees. Doe jij mee aan DNWZV? Dan kun je vandaag starten met dit recept voor een verrukkelijke vegetarische kapsalon: YUMMIE!

Het recept

Ingrediënten voor 4 personen: 

  • 800 gram zoete aardappelfriet
  • 350 gram vegetarische kip shoarma
  • 100 gram ijsbergsla
  • 100 gram cherrytomaten
  • 1 rode ui
  • een halve komkommer
  • 80 gram geraspte kaas naar keuze
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 teentje knoflook
  • 2 takjes peterselie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijn
  • peper en zout
  • olijfolie

Dit heb je nodig aan keukengerei: 

  • een oven
  • een bakplaat
  • bakpapier
  • een grote kom
  • een koekenpan
  • een snijplank + mes
  • een klein bakje

Zo maak je de vegetarische kapsalon: 

Stap 1: de frietjes 

Verwarm de oven voor op 200 graden en was de zoete aardappels. Verwijder alle oneffenheden met een mesje en snijd de zoete aardappels eerst in plakken en dan in reepjes. Doe de frietjes in een grote kom en garneer ze met paprikapoeder, komijn en zout. Hussel de frietjes goed door elkaar en verspreid ze dan over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de zoete aardappelfriet in ongeveer een half uurtje goudbruin.

Stap 2: het “vlees” 

In de tussentijd kun je beginnen aan de shoarma. Giet een scheutje olijfolie in de koekenpan en bak de vegetarische kipshoarma goudbruin. Wanneer de frietjes 25 minuten in de oven zitten kun je de shoarma over de bakplaat verdelen. Laat de shoarma de laatste 5 minuten meebakken in de oven. Strooi de kaas vervolgens over de shoarma en zoete aardappelfriet heen en zet de bakplaat terug in de oven tot de kaas gesmolten is.

Stap 3: de salade + dressing 

Snijd de komkommer in stukjes, snijd de rode ui in ringen, halveer de cherrytomaatjes en hak de knoflook en peterselie fijn. Meng de mayonaise met de yoghurt in een klein bakje en breng het sausje op smaak met de knoflook, peterselie, peper en zout. Verdeel de essentials van de bakplaat over vier borden en garneer ieder bord met wat ijsbergsla, komkommer, tomaat en rode ui. Et voila; jouw vegetarische kapsalon kan geserveerd worden!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Morgen begint de @weekzondervlees En wij steunen dit initiatief natuurlijk graag. De hele week vind je vegetarische recepten op de blog en op social media. Maar ook het weekmenu is lekker vega. Start de week met een gezondere kapsalon (zonder vlees dus) en maak kennis met producten die je misschien nog niet kent zoals paneer. Je vindt het weekmenu onderaan op onze homepage (alleen op de website, niet in de app). Link in bio @uitpaulineskeuken #weekzondervlees #vegarecept #weekmenu #vegetarisch

Een bericht gedeeld door Pauline – Uitpaulineskeuken.nl (@uitpaulineskeuken) op

 

Meer inspiratie voor vegetarische recepten: 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Week Zonder Vlees: Recept voor vegetarische kapsalon
Sluiten