Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Eten 3 mrt 2019

Zondigen op zondag? Doe het met deze verrukkelijke puddingbroodjes!

Als je vroeger met je moeder mee moest om boodschappen te doen was dit geen pretje. Ze kwam om de haverklap een bekende tegen en je mocht niets lekkers in het mandje stoppen. Tenminste, tot jullie bij de bakker aangekomen waren dan. Daar mocht je kiezen tussen een eierkoek, een croissantje of een wit puntje. En het was dubbelfeest als je moeders zo ver kreeg om puddingbroodjes te scoren.

Deze ouderwetse lekkernij blijft een populaire versnapering, en tja, het is zondag en daarom is het toegestaan om royaal te ontbijten. Dus waarom flans je deze verrukkelijke puddingbroodjes zelf niet in elkaar? Je kunt ervoor kiezen om zowel de broodjes als de vulling zelf te maken, maar je kunt ook witte puntjes halen bij de bakker en het houden bij de banketbakkersroom. Either way: eet smakelijk en een fijne zondag!

Het recept

Voor ongeveer 14 broodjes neem je: 

TIP: wil je minder broodjes maken kun je de hoeveelheden uiteraard halveren!

  • 500 gram bloem
  • 2 theelepels zout
  • 2 eieren
  • 40 gram boter
  • 20 gram witte basterdsuiker
  • 10 gram gist
  • 300 milliliter melk (kamertemperatuur)
  • een scheutje plantaardige olie
  • 2 klontjes boter
  • poedersuiker

Voor de vulling – banketbakkersroom- heb je nodig: 

  • 130 gram suiker
  • 32 gram vanillesuiker
  • 6 eidooiers
  • 70 gram bloem
  • 700 milliliter melk

De banketbakkersroom maak je als volgt: 

Meng de suiker, vanillesuiker en de eidooiers in een grote kom. Voeg de bloem toe en roer tot die helemaal is opgenomen in het mengsel. Verhit de melk in een steelpan tot het kookt en haal de pan dan van het vuur. Voeg de melk beetje voor beetje toe aan  het eimengsel tot de melk helemaal is opgenomen en roer tot er een gladde mix ontstaat. Zet het mengsel terug op het vuur en breng het aan de kook terwijl je blijft roeren. De room is klaar wanneer deze de dikte van een dikke vla heeft.

Is de room klaar? Giet het zoete mengsel dan in een schone schaal en dek deze af met huishoudfolie. Druk deze goed aan op de room, zodat er geen velletje ontstaat. Laat de banketbakkersroom goed afkoelen en zet de schaal dan in de koelkast, zodat de room verder in kan dikken. Je kunt de room tot 5 dagen afgedekt in de koelkast of tot 3 maanden in een luchtdicht bakje in de vriezer bewaren.

Nu de banketbakkersroom aan het afkoelen is kun je – eventueel – beginnen aan de broodjes: 

Los de gist op in de melk en laat dit goedje ongeveer 10 minuten staan. Klop het ei los en neem één eetlepel van het losgeklopte ei. Mix deze samen met de overige ingrediënten in een grote kom en voeg tot slot het melkmengsel toe. Kneed de mix ongeveer 15 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Is het deeg te nat? Voeg er dan een beetje bloem aan toe. Is het juist te droog, dan kun je dit makkelijk oplossen met een beetje water. Het deeg is perfect wanneer je het tot een dun vliesje kunt trekken waar je doorheen kunt kijken, zonder dat het scheurt.

Maak 14 bolletjes van het deeg en laat dit een kwartier rusten. Rol vervolgens ieder bolletje uit tot een cirkel van ongeveer 10 centimeter en met twee openstaande randen van ongeveer 1 centimeter. Bedek de onderste helft van het platte bolletje met een laagje olie (behalve de openstaande rand). Vouw de broodjes dubbel en en duw ze lichtjes aan op het plat gerolde deel. Plaats de broodjes op een bakplaat en laat ze 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 240 graden en smeer de broodjes in met het losgeklopte ei. Bak de broodjes in ongeveer 10 minuten goudbruin. In de tussentijd kun je de klontjes boter smelten om de broodjes er direct na het bakken mee in te smeren. Zijn de broodjes goudbrein? Laat de broodjes dan afkoelen en scheur ze voorzichtig rustig open. Voorzie ze van een dikke laag banketbakkersroom en versier ze met poedersuiker. Het is misschien een hele klus, maar t’is ‘t meer dan waard. Yummie! 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Laura Kieft (@laurasbakery) op

Deze baksels zijn ook ideaal voor op de zondag:

Zondag bakdag! Deze appeldonuts zijn in een handomdraai gemaakt

Ontbijt royaal met deze verrukkelijke havermout wafels!

Recept: Scones en clotted cream voor bij de thee

Recept: Ontbijtkoek zonder geraffineerde suiker uit eigen oven

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Laurasbakery

Reageer op artikel:
Zondigen op zondag? Doe het met deze verrukkelijke puddingbroodjes!
Sluiten