Recept: zomerse cake met tijm, perzik en blauwe bessen

Culinair

Mocht je dit weekend een paar verloren uurtjes hebben, maar dan deze cake die ‘zomer’ schreeuwt! Toegegeven: het is misschien een beetje wishfull thinking van onze kant (in de hoop op meer zon), maar deze cake brengt hoe dan ook de zomer in je bol.

Het recept komt van ons zusje Culy.nl en is gebaseerd op een cake uit delicious.magazine.

Ingrediënten:

100 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
175 gram kristalsuiker
8 gram (1 zakje) vanillesuiker
3 kakelverse eieren
250 gram ricotta
175 gram bloem
10 gram bakpoeder
Rasp van 1 citroen, fijn gehakt
1,5 eetlepel tijmblaadjes
2-4 rijpe maar niet té zachte perziken*
125 gram blauwe bessen
60 gram poedersuiker
Snufje zout

Zo maak je het:

Voor deze cake gebruikten we slechts twee perziken, maar drie of vier is ook zeker aan te raden voor een extra fruitig effect.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ronde taartvorm met een doorsnee van 26 centimeter in met boter en bedek de bodem met bakpapier.

Klop de boter met de suiker en vanillesuiker romig. Mix er één voor één de eieren door en vervolgens ook de ricotta. Zeef de bloem met het bakpoeder boven de kom en meng goed. Begin met een houten lepel of spatel en mix tot slot tot een glad beslag. Voeg nu ook de citroenrasp, het snufje zout en een eetlepel tijm toe en meng tot een mooi geheel.

Snijd de perziken in parten (zes per stuk) en verwijder de pit. Je hoeft ze niet te schillen, want tijdens het bakken wordt de schil zo zacht dat je er niets meer van proeft. Giet het beslag in de vorm en druk er de perzikpartjes voorzichtig in. Verspreid ook de bessen over de cake en druk deze ook lichtjes in het beslag.

Bak de cake in een half uur goudbruin en gaar, en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Roer in een kom de poedersuiker met twee eetlepels water tot een glad glazuur. Voeg eventueel extra water toe indien nodig, het moet uiteindelijk een stroperige consistentie krijgen.

Maak mooie streepjes door het glazuur vanaf een vork in een slingerende beweging over de cake te zwaaien. Garneer met de rest van de tijmblaadjes als het glazuur nog vochtig is. Laat drogen en serveer.

Kijk voor meer lekkere recepten op Culy.nl >