Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Eten 20 apr 2020

Om zelf te maken: 4 recepten voor gezonde, maar overheerlijke taarten

Ben je ook aan het bakken geslagen in deze nieuwe tijd? En heb je al het zoveelste stuk appeltaart met slagroom op? Dan wil je misschien ook een keer gezonde(re) taarten op tafel zetten. Maar dan wel eentje die zo lekker is dat je je vingers erbij aflikt.

Deze gezonde chocoladetaart, worteltaart, cheesecake en frambozentaart bevatten geen suiker, hooguit wat honing of ahornsiroop. Je kan ze gezellig samen maken met je kids.

Coole chocoladetaart

Ingrediënten

Voor de bodem: 125 gram amandelmeel, 200 gram havermout, 60 gram kokosolie, 4 eetlepels ahornsiroop en een paar snufjes zout.

Voor de vulling: 300 ml kokosmelk uit blik, 125 gram pure chocolade, eetlepel ahornsiroop, theelepel kaneel, snufje zout. Eventueel nog verse frambozen en een takje munt.

Zo maak je het

Mix alle ingrediënten voor de bodem door elkaar (zorg ervoor dat de kokosolie van tevoren vloeibaar is) en verdeel dit mengel over de bodem van je taartvorm. Zet de vorm in de koelkast.

Verwarm voor de vulling de kokosmelk in een pan met het kaneel en roer het mengsel goed. Doe dit mengsel samen met de chocolade in stukjes en de ahornsiroop in een blender en mix tot je een romig mengsel hebt. Laat het een paar minuten afkoelen voordat je het over de taartbodem schenkt. Laat de gezonde chocoladetaart minimaal drie uur in de koelkast opstijven en versier ‘m daarna met verse frambozen en muntblaadjes. Eetsmakelijk!

Smeuïge worteltaart

Ingrediënten

Voor de taart: 150 gram geraspte wortels, 2 bananen, 200 gram speltmeel, 100 ml amandelmelk, 60 gram walnoten, 2 eieren, 50 gram dadels, 3 theelepels koek- en speculaaskruiden, 2 theelepels kaneel, 1 theelepel bakpoeder.

Voor de topping: 200 ml cream cheese (light), 100 gram magere kwark, 10 ml honing, 1 theelepel vanillearoma, citroensap, 10 gram walnoten.

Zo maak je het

Zet de oven aan op 180 graden. Mix de bananen, dadels, eieren en de amandelmelk tot een glad mengsel en zet even apart. Roer in een grote kom het speltmeel, de bakpoeder, kaneel, koek- en speculaaskruiden door elkaar en roer vervolgens het bananenmengsel erdoor tot je een glad beslag hebt. Voeg dan de geraspte wortels toe en de 60 gram walnoten in kleine stukjes gehakt. Leg bakpapier op de bodem van een springvorm en vet de randen in met olie, bijvoorbeeld kokosolie. Vul de springvorm nu met het beslag en bak de taart zo’n 30 minuten in het midden van de oven. Check met een satéprikker of de taart gaar, maar nog smeuïg is. Laat ‘m goed afkoelen voordat je de topping aanbrengt.

Mix voor de topping de cream cheese, kwark, honing, vanille en het citroensap door elkaar en verdeel dit met een lepel (maak de bolle kant licht vochtig) over de taart. Versier de smeuïge worteltaart met de overige walnoten en geniet.

Creamy cheesecake

Ingrediënten

Voor de bodem: 200 gram noten die je lekker vindt, 100 gram havermout, 80 gram kokosolie, wat kaneel.

Voor de vulling: 2 eieren, 1 kg cream cheese (light, je kan ook kiezen voor kwark), 3 eetlepels honing, rasp van een citroen, een doosje frambozen.

Zo maak je het

Zet de oven aan op 180 graden. Mix de nootjes met het kaneel tot een kruimelig mengsel en voeg hier de vloeibare kokosolie aan toe. Vet je springvorm in met wat kokosolie en verdeel het mengsel over de bodem. Dit mag tien minuten de oven in.

Mix de cream cheese, eieren, citroenrasp en honing door elkaar. Giet dit vervolgens over de bodem in je springvorm en zet de taart 25 minuten in de oven. Haal daarna de taart uit de oven, verdeel de framboven over de taart en druk ze voorzichtig in het beslag. Bak vervolgens de taart nog tien minuten en laat ‘m daarna goed afkoelen. Dan nog twee uur de koelkast in en klaar is je creamy cheesecake!

Blije frambozentaart

Ingrediënten

Voor de bodem: 210 gram noten die je lekker vindt, 75 gram dadels, snufje zeezout, 40 ml water.

Voor de vulling: 225 gram cashewnoten, sap van twee citroenen, theelepel ongezoete vanillepoeder, 80 gram kokosolie, 80 ml honing, 100 gram frambozen, extra frambozen of ander fruit om te versieren.

Zo maak je het

Houd er even rekening mee dat de cashewnoten in deze taart minimaal vier uur moeten wellen in warm water, of een hele nacht in een bak met water.

Doe voor de bodem de noten, het zeezout en de dadels in een blender en mix door elkaar. Voeg dan het water toe en mix tot een mengsel. Verdeel dit over een taartbodem.

Voor de vulling (onderste laag) smelt je de kokosolie en voeg je dit met alle andere ingrediënten, behalve de frambozen, toe aan de blender. Mix tot een geheel en verdeel 1/3e van de vulling over de taartbodem.

Voor de bovenste laag van de vulling voeg je de frambozen toe aan de rest van het vorige mengsel en mix dit tot een romig, roze mengsel. Verdeel dit over de taart. Zet de taart zo’m zes uur in de vriezer en dan nog een uur in de koelkast. Versier vervolgens de blije frambozentaart met lekker vers fruit en smullen maar!

Lees ook:

Bron: Zonderzooi, Jenniferkrijnen, Befitbeawesome, Renskroes

Reageer op artikel:
Om zelf te maken: 4 recepten voor gezonde, maar overheerlijke taarten
Sluiten