Veelgestelde vraag: waar heb je recht op tijdens de zwangerschap?

Lifestyle Maartje Scheffer 27 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

De zwangerschap brengt een hoop vragen met zich mee. Niet alleen op het gebied van je zwangerschap, gezondheid en bevalling, maar ook net zo veel op financieel gebied en in relatie tot je carrière. Mag en kan je blijven werken? En heb je recht op bepaalde uitkeringen van de overheid? Wij zetten voor je op een rijtje waar je recht op hebt tijdens de zwangerschap.

En dat zijn een hoop dingen! Sommigen voor de hand liggend, anderen zullen je verrassen.

Waar heb je recht op tijdens de zwangerschap?

Deze rechten gelden voor zwangeren die in loondienst werken. Hier mag je allemaal op rekenen van je werkgever.

Rustmomenten tijdens werk

Je mag van je werkgever verwachten dat hij een kamer voor je inricht of reserveert waar jij ongestoord mag rusten als je dat nodig vindt. Ja, even een dutje doen dus, of gewoon even liggen om je buik en rug wat rust te geven!

Verloskundige afspraken onder werktijd

Afspraken met je verloskundige of medische afspraken voor je zwangerschap vallen vaak onder werktijden. Dat is gelukkig geen probleem, want je mag gewoon vrij nemen van je werk voor deze afspraken. Je krijgt die tijd gewoon doorbetaald.

Regelmatige werktijden

Heb je een baan waarbij je vaak overwerkt  of niet weet wat je werktijden voor die week zullen zijn? Daar hoef je geen genoegen mee te nemen als je zwanger bent. Je hebt namelijk recht op regelmatige werktijden. Je bent daarnaast niet verplicht om over te werken, en nachtdiensten mag je tijdens je zwangerschap weigeren!

Extra pauze

Veel zwangeren kunnen die extra pauze erg waarderen. Je hebt recht op extra pauzes tot maximaal één achtste van de werkdag. Werk je dus acht uur per dag, dan heb je recht op één uur éxtra pauze, die je krijgt doorbetaald.

Aangepaste werkomstandigheden

Tijdens je zwangerschap kan je rekenen op een veilige werkomgeving. Werkte je bijvoorbeeld voorheen met gevaarlijke stoffen, veel til- en draagwerk? Dan mag je daar nu van afzien, om de fysieke belasting zo veel mogelijk te beperken. Deze aangepaste werkomstandigheden gelden tijdens je zwangerschap, en tot 6 maanden na de bevalling.

Je wordt niet ontslagen

Of je nog wel mag blijven bij je baan tijdens de zwangerschap, is iets wat veel vrouwen zich afvragen. Geen zorgen: je mag niet ontslagen worden als je zwanger bent! Tenminste, je zwangerschap mag niet de reden zijn voor je ontslag. Als je je ernstig hebt misdragen op je werk, mag je wel om die reden ontslagen worden. Je zwangerschap mag ook de reden niet zijn om een tijdelijk contract niet te verlengen, maar je werkgever mag er wel voor kiezen je contract om andere redenen niet te verlengen.

Gelijke behandeling

Zwangerschapsdiscriminatie is onacceptabel op de werkvloer: je hebt het recht om met hetzelfde respect behandeld te worden als je niet-zwangere collega’s.

Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

Tijdens en na je zwangerschap heb je recht op betaald verlof, 16 weken in totaal. Die kun je verdelen tijdens je zwangerschap en na je bevalling.

Voeden of kolven onder werktijd

Ga je weer aan de slag na je zwangerschap, dan heb je het fijne recht om je baby onder werktijd borstvoeding te geven of moedermelk af te kolven. Dat mag maximaal één vierde van je werktijd per dienst in beslag nemen, wat je krijgt doorbetaald. Hiervoor heb je recht op een afgesloten, geschikte ruimte op je werkplek.

Opbouwen vakantiedagen loopt door tijdens je verlof

Tijdens je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof bouw je nog steeds vakantiedagen op: je werkgever mag je dus niet vragen vakantiedagen op te nemen tijdens je verlof. Die mag je lekker bewaren voor wanneer je verlof erop zit!

Rechten tijdens zwangerschap als zelfstandige/ZZP-er

Werk je als zelfstandige, dan ben je zelf verantwoordelijk voor je welzijn onder werktijden. Je krijgt alleen een vergoeding tijdens je verlof als je daarvoor vrijwillig verzekerd was: dat kan bij het UWV. Hier lees je alles over de zwangerschapsuitkering als zelfstandige.

Zo zit het in andere landen met ouderschapsverlof en zwangerschapsverlof

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme