Sherita Jager
Sherita Jager Kids 11 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe reclamecode: de regels rondom kindermarketing worden aangescherpt

De regels rondom kindermarketing worden vanaf volgend jaar aangescherpt. De nieuwe reclamecode verbiedt fabrikanten om figuren van onder andere Dora, Spongebob en Bliksem McQueen op verpakkingen van voedingsproducten voor kinderen te gebruiken. Een grote stap in de goede richting als je het ons vraagt.

Consumentenbond nog niet tevreden

De nieuwe reclamecode die ingaat op 1 juli 2020 verbiedt fabrikanten om de populaire kinderfiguren te gebruiken ter promotie van voedingsproducten voor kinderen jonger dan 7 jaar. Volgens de levensmiddelenbranche zijn het strenge eisen.

Volgens de Consumentenbond die inspraak heeft gehad in dit proces gaat deze nieuwe code nog niet ver genoeg. Zij pleiten voor een nog scherpere wetgeving voor kindermarketing en hebben de afspraken dan ook niet ondertekend.

Alleen voor kinderen tot 7 jaar

Een van de bezwaren van de Consumentenbond is dat het alleen om producten voor kinderen onder de 7 jaar gaat. Producten voor kinderen boven de 7 hoeven niet aan deze nieuwe wetgeving te voldoen. Volgens de Consumentenbond is de nieuwe code onder andere hierdoor slap.

“Vanwege die richtlijnen, maar ook omdat allerlei andere reclame, winacties, kleurtjes en figuurtjes nog wel gewoon mogen. Het is niet normaal waar kinderen allemaal aan worden blootgesteld in de supermarkt. Als je als ouder het koek- en snoepschap overslaat, kom je vervolgens nog langs ijsjes, vla en zoet broodbeleg met allerlei reclame erop. En vergeet de ontbijtgranen niet, die ook in veel gevallen ongezond zijn”, vertelt Babs Van der Staak.

Kindermarketing manipuleert het brein

Bekende figuurtjes op verpakkingen trekken de aandacht van kinderen. En deze figuren gebruiken voor marketingdoeleinden is heel lucratief. We schreven eerder over kindermarketing en het effect ervan en de resultaten zijn schokkend. Marketeers weten precies hoe ze via neuromarketing kinderen kunnen manipuleren.

Jonge kinderen zijn erg vatbaar voor deze marketing omdat ze nog niet begrijpen wat de bedoeling van marketing is. Als kinderen 12 jaar oud zijn, snappen ze pas wat het idee achter de marketing is.

88 procent tegen kindermarketing

Omdat de code pas over één jaar ingaat, hebben de fabrikanten nog even om hun producten aan te passen. Vorig jaar onderzocht het Voedingscentrum hoe ouders dachten over kindermarketing. Maar liefst 88 procent van de ondervraagde ouders vond toen dat kindermarketing voor ongezonde producten verboden zou moeten worden. En hoewel de nieuwe code een stap vooruit is, is het nog lang niet verboden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Nieuwe reclamecode: de regels rondom kindermarketing worden aangescherpt
Sluiten