Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 10 aug 2017

Dit is een heel belangrijke reden om vandaag nog je moeder te bellen

Hoe oud je ook bent; soms wil je gewoon even je moeder. Wanneer je je gestrest of moe bent of gewoon een ontzettende baaldag hebt, is het een goed idee om vandaag nog je moeder te bellen. 

Oyxtocine

Uit onderzoek blijkt namelijk dat je het feelgood-hormoon oxytocine aanmaakt wanneer je met je moeder praat. En dat geldt dus niet alleen wanneer je je moeder ziet. Zelfs als jullie duizenden kilometers van elkaar verwijderd zijn, zorgt even met je moeder praten er voor dat je je meteen beter voelt. De universiteit van Wisconsin ontdekte dat bellen met je moeder stress net zoveel verlicht als een knuffel.

Wiskundig vraagstuk

De onderzoekers lieten 61 meisjes tussen 7 en 12 jaar oud voor een publiek vol vreemden een ingewikkeld wiskundig vraagstuk oplossen. Eenmaal uitgeput mocht één groep meisjes naar hun moeder toe. De tweede groep kreeg een telefoon en mocht een kwartier lang met hun moeder bellen. De derde groep kreeg een emotioneel-neutrale video te zien.

Daarna maten de wetenschappers de hoeveelheid oxytocine en het stresshormoon cortisol in het bloed van de meisjes. Wat blijkt: de meisjes die hun moeder hadden gezien of alleen via de telefoon hadden gesproken, hadden dezelfde hormonale respons. Het maakt dus niet of je fysiek bij je moeder bent of alleen haar stem hoort.

Eenzame gevoelens

Maar wat als je – om wat voor reden dan ook – niet met je moeder kan bellen? Volstaat een vader dan ook? Dat blijkt helaas niet het geval. Met een vrouw praten helpt veel beter tegen eenzame gevoelens en is beter voor je humeur dan praten met een man. Dat blijkt uit eerder onderzoek dat werd gedaan onder 96 studenten. Mannen en vrouwen voelden zich consequent beter nadat ze met een vrouw hadden gesproken. Dit komt waarschijnlijk doordat vrouwen van nature beter zijn in luisteren en reageren op emotionele informatie.

Als je dus even niet zo lekker in je vel zit, weet je wat je te doen staat. En als je geen moeder hebt die je kan bellen, volstaat een andere vrouw die je vertrouwt ook.

Als je ouder wordt, begrijp je je moeder steeds beter. Deze 7 dingen had je vroeger tegen haar willen zeggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Readers Digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is een heel belangrijke reden om vandaag nog je moeder te bellen
Sluiten