Dit is de échte reden waarom jij linkshandig bent

Handjes in de lucht als je linkshandig bent: je bent creatiever en ambitieuzer dan gemiddeld en behoort tot een heel select groepje (12% van de wereldbevolking is linkshandig). Maar hoe kan het eigenlijk dat je als linkshandige geboren wordt? 

Ruggenmerg

Lange tijd dachten wetenschappers dat linkshandig zijn alles te maken heeft met een andere samenstelling van genen in het brein. Toen onderzoekers van de Ruhr-Universitat Bochum zich erin verdiepten, ontdekten dat ze dat het toch anders zit. Niet de hersenen, maar het ruggenmerg bepaalt of je links- of rechtshandig bent.

Verbinding

De Duitse onderzoekers onderzochten moeders die 12 weken zwanger waren en keken naar de genetische samenstelling van het ruggenmerg van hun baby’s. Dit is wat ze ontdekten: de motorische cortex (wat arm- en handbewegingen controleert door een signaal door te geven aan de hersenen) en het ruggenmerg staan tot 15 weken zwangerschap niet met elkaar in verbinding. Dit suggereert dat niet het brein verantwoordelijk is voor je handmotoriek, maar het ruggenmerg.

Dominante hand

Vertaling? Je dominante hand wordt al voor je geboren bent bepaalt door genetische verschillen in het ruggenmerg. Dus als je een trotse linkshandige bent, heb je bij deze nog meer bewijs waarom jij zo speciaal bent.

Readers Digest

Reageer op artikel:
Dit is de échte reden waarom jij linkshandig bent
Sluiten