Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Work & Life 12 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Is dit de échte reden waarom millennials op late leeftijd trouwen?

Hoewel verliefde stelletjes vroeger niet snel genoeg in het huwelijksbootje konden stappen lijken koppels tegenwoordig flink hun tijd te nemen. Vroeger was het misschien a must om zo snel mogelijk officieel verbonden te zijn voor de wet, maar tegenwoordig heeft trouwen geen haast. Voor sommigen zijn er talloze redenen om het huwelijk uit te stellen. Sommige millennials – mensen die geboren zijn tussen de jaren 1980 en 2000 – willen zich eerst richten op hun carrière en anderen willen eerst de wereld afreizen. Maar de grootste reden waarom Generatie Y op late leeftijd trouwt is misschien wel achterhaald.

Science says

Tijdens een recente studie werden 3885 Amerikaanse volwassenen op de proef gesteld. De participanten kwamen uit verschillende generaties, namelijk de babyboomers (1940-1955), Generatie X (1956-1970) en millennials. Maar liefst 50% van de babyboomers, 62% van de Gen X-ers en 73% van de millennials gaf aan dat ze een groot financieel besluit hadden uitgesteld vanwege hun studieschuld. Al met al toont het onderzoek dat studentenleningen een enorme belasting kunnen vormen voor het leven van afgestudeerden.

Naast trouwen worden het krijgen van kinderen, het kopen van een huis en pensioenbesparingen ook uitgesteld. Hiermee kan worden geconcludeerd dat millennials de belangrijkste mijlpalen in het leven op zich laten wachten. Als gevolg van hun studentenleningen welteverstaan. Dit is niet gek als we ons bedenken dat maar liefst een kwart van de ondervraagden aangeeft momenteel zelfs een lening te hebben om hun studieschuld te bekostigen. Oei. 

Hoe zit ‘t in Nederland?

Uiteraard is het schoolsysteem in de VS niet te vergelijken met DUO (de Nederlandse instelling die studiefinanciering voor studenten, scholieren en leraren regelt). De eerste twee jaar na hun studie hoeven Nederlandse ex-studenten hun studieschuld nog niet af te lossen. Na deze aanloopfase zijn zij verplicht om maandelijks een bedrag te betalen aan DUO. Het bedrag wordt gebaseerd op de studieschuld, de rente en het (verzamel)inkomen van de ex-student in kwestie.

Hoewel het misschien een logische keuze is om bepaalde grote events uit te stellen tot je schuldvrij bent, is het in Nederland niet nodig om het ja-woord eventjes link te laten liggen. Ook zijn de regels omtrent trouwens sinds 2018 veranderd. Voor 2018 was trouwen in gemeenschap van goederen de standaard. Tegenwoordig kunnen koppels ervoor kiezen om bezittingen of schulden van voor het huwelijk niet in de gezamenlijke boedel mee te nemen. Zo voorkom je dat je partner verantwoordelijk is voor jouw studieschuld en vice versa.

Toch is er sinds de invoering van het zogenaamde leenstelsel in 2015 veel veranderd. Nu de zogenaamde basisbeurs is vervangen door een studielening is het percentage leerlingen dat leent flink toegenomen. Een studieschuld blijkt dan ook nog steeds een groot obstakel voor ex-studenten die een huis willen kopen. Al met al zal een studieschuld altijd een bepaald effect hebben op belangrijke uitgaven.

Lees meer over geldkwesties:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Is dit de échte reden waarom millennials op late leeftijd trouwen?
Sluiten