15 redenen om mee te doen aan een marathon

Rotterdam is een nuchtere stad, maar een paar keer in ‘t jaar vindt er een groot spektakel plaats. Één van deze grote evenementen is natuurlijk dé marathon, die vandaag wordt gelopen. “Waarom doe jij eigenlijk niet mee?”, vroeg een vriendinnetje aan me. Als rasechte Rotterdammer én sportfanaat is het inderdaad best vreemd dat ik nog nooit over de Rotterdamse finishlijn ben gelopen.

Tja… Je lichaam al zwetend en hijgend dwingen om door te rennen terwijl alle ogen op je gericht zijn. Wat kun je daar nu uithalen behalve een medaille? Na het enige zoekwerk kwam ik er al snel achter dat een marathon lopen eigenlijk nog niet zo gek is. Er zitten namelijk heel veel voordelen aan. Dus wie weet schrijf ik me wel in voor volgend jaar. Jij ook?

Je bouwt conditie op als nooit tevoren 

Je kunt uiteraard geen marathon lopen zonder een goede voorbereiding. En die voorbereiding bestaat uit het opbouwen van een conditie waar je U tegen zegt!

Een gezond hart 

Regelmatig joggen zorgt voor een lagere bloeddruk, hartslag en cholesterolgehalte. Op deze manier werk je aan een gezond hart én verlaag je de kans op diabetes. Double score! 

LEES OOK: 7 Dingen die met je lichaam gebeuren na 5 minuten hardlopen

Aanmaak van het gelukshormoon 

Sporten zorgt ervoor dat je lichaam endorfine aanmaakt. Oftewel het gelukshormoon. Van bewegen wordt je gelukkig, maar van hardlopen in een mooie omgeving natuurlijk nog gelukkiger!

Én serotonine

Serotonine is een stofje die veel positieve effecten teweeg brengt, zoals zelfvertrouwen, een diepere slaap, een hoge productiviteit, een hoger libido én een betere stemming. En laat hardlopen dit stofje nu net stimuleren. Honey, let’s run! 

Natuurlijke vitamine D inname 

Het is logisch dat je gedurende de winter op een loopband traint, maar zodra de eerste zonnestralen over ons land schijnen kun je lekker buiten rennen. Kom maar door met die vitamine D!

Gezonde longen 

Met jongen train je ook je longen. Door regelmatig hard te lopen neemt je longcapaciteit toe, waardoor je dieper in kunt ademen. Dit zorgt voor een stabiele ademhaling, waardoor je minder snel moe raakt.

Rennen houdt je jong 

Regelmatig rennen vertraagt het verouderingsproces. Je spieren en je botten blijven langer gezond, ideaal!

Je hoofd leegmaken 

Als het eventjes teveel wordt is het wel ‘s fijn om een rondje te lopen of rennen! Vooral natuurrijke omgevingen kunnen rustgevend werken.

Je verkleint de kans op artritis 

Om blessures (enkels knieën en andere gewrichten) te voorkomen is het belangrijk om hardlopen langzaam op te bouwen, je lichaam goed op te warmen, te rekken en strekken en te investeren in een goede uitrusting. Ja, je kunt altijd een sportblessure oplopen, ook van hardlopen. Maar tegelijkertijd zorgt hardlopen juist voor verminderde kans op gewrichtsontstekingen!

Hardlopen maakt je slimmer 

Rennen zorgt voor de aanmaak van nieuwe hersencellen en heeft een positief effect op je geheugen én je denkvermogen. Ook scoren hardlopers gemiddeld hoger op bepaalde testen. Hierbij is ‘t wel belangrijk om in beweging te blijven. Ieder jaar participeren aan een marathon kan een goede stok achter de deur zijn!

LEES OOK: 6 tips voor als je wilt beginnen met hardlopen

Een strak figuur 

Als je wil afvallen is hardlopen onwijs effectief. Je verbrandt maar liefst 800 calorieën per uur en je traint je spieren onwijs strak.

Een gezellig bedoeling 

Als je dit doel samen met je vader, moeder, opa, oma, zus, broer, vriend, vriendin of collega onderneemt kan het hartstikke gezellig zijn. Sowieso versterkt het jullie band!

Je krijgt een flinke dosis doorzettingsvermogen 

Want die finishlijn behaal je niet zomaar!

En je zelfvertrouwen wordt geboost 

Als je een marathon kunt lopen kun je de hele wereld aan

Een prestatie waar je trots op mag zijn 

Need I say more? 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Sport.infonu

Reageer op artikel:
15 redenen om mee te doen aan een marathon
Sluiten